Над 1/3 от заемите и над 1/6 от активите на

...
Над 1/3 от заемите и над 1/6 от активите на
Коментари Харесай

Милиони от Българската банка за развитие отиват във фирми , близки до ДПС

Над 1/3 от заемите и над 1/6 от активите на Българската банка за развиване (ББР), чиято цел е подпомагането на дребния и междинен бизнес, отиват във компании, свързани с Движението за права и свободи (ДПС), се твърди в следствие на „ Капитал “.
Според данни, представени от медията, към края на 2018 година свързваната с депутата Делян Пеевски „ Булгартабак холдинг “ дължи близо 150 млн. лв. на банката. В допълнение в средата на септември сдружението „ Техномаркет “ получава 51.13 млн. евро заем или малко над 100 млн. лв.. От изданието наблюдават и поредност от прехвърляния на собствеността на двете сдружения за да бъдат заобиколени регулациите, забраняващи на една банка да отпуска на едно лице или икономическа групи заеми, които се равняват на повече от четвърт от личния ѝ капитал.

Разследването демонстрира, че в същия ден, в който веригата за техника получава заема от ББР, тя е сменила собствеността си. Дружеството, което получава 100 % „ Техномаркет “ се споделя „ Маркет инвестмънт “ и е основано през 2014 година, а дяловете в него са разграничени сред Борис Захариев и Кирил Кобарелов, които са дългогодишни мениджъри в компании на Пеевски. Захариев е изпълнителен шеф на „ Лафка “ от 2016 година, а по-късно стартира да ръководи „ Техномаркет “. Кобарелов също е бил част от борда на „ Лафка “, а след това става шеф на сервизите на „ Техномаркет “.

Лихвите, които новият притежател на „ Техномаркет “ получава, са много по-ниски от тези на заема на „ Булгартабак “. Освен това се оказва, че промяната на собствеността на веригата за техника се е случила без глоба от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която би трябвало да утвърди всяка договорка, в която оборотите на участващите компании надвишават 25 млн. лв..

Разследването напомня също и, че през 2019 година ББР отпусна рекордна сума от 150 млн. лв. за строителна компания на Румен Гайтански-Вълка, който до неотдавна имаше общ бизнес с почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР