Начинът на разпределение на парите в болниците е погрешен, там

...
Начинът на разпределение на парите в болниците е погрешен, там
Коментари Харесай

Парите в болниците се разпределят погрешно, там е шуробаджанащина |

Начинът на систематизиране на парите в лечебните заведения е неправилен, там е шуробаджанащина, който е непосредствен на шефа взема повече пари, сподели по bTV доктор Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на Федерацията на синдикатите в опазването на здравето.

Според него избраните в новия Колективен трудов контракт (КТД) заплати ще могат да се получават, в случай че промяната в опазването на здравето продължи и се смени методът на финансиране.

Той заяви, че парите, които са останали след прекъсване на изключителната епидемиологична конюнктура, ще бъдат разпределени за по-високи заплати на медиците през април, а новият КТД ще влезе в действие от 1 май.

Кокалов отново подчерта, че това са начални работи заплати, само че дали ще се получават в цялостен размер зависи в какво лечебно заведение се работи – общинско, регионално, университетска болница и т. н.

" Има известна разлика в началните заплати, само че жестоко казано медицинските сестри ще получават 1500 лева, а 1900-2000 лева ще взема доктор без компетентност ", сподели надзорникът.

Той изясни и от кое място ще дойдат средствата за това нарастване: " Болниците подписват контракт с НЗОК и образуват бюджет, по тази причина се планува 25% нарастване на клиничните пътеки. Ако дадена болница желае да работи с обществени средства, би трябвало да подписа контракт с Касата ", акцентира той.

По думите му общинските лечебни заведения би трябвало да бъдат подкрепени от локалната власт, защото работят с стеснен брой пътеки, липсват експерти и не могат да генерират високи доходи.

По мотив наличието единствено на една работодателска организации при подписването на КТД, той изясни, че " другите са в очакване, попитаха дали е допустимо да се причислят в скоро време, тъй като се тормозят за цените на пътеките, дали ще могат за заплащат тези заплати ".

Кокалов акцентира, че тази крачка би трябвало да бъде направена и даже е закъсняла, защото КТД е трябвало да бъде подписан още по времето на Стойчо Кацаров, само че той го е задържал.

Синдикалистът разяснява и намерението за заледяване на минималната работна заплата през идващите три години. Според него това решение е необяснимо, поради инфлацията, която е 10% годишно. От КНСБ ще продължат да упорстват тя да стане " най-малко 760 лева "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР