Начинът на провеждане на избор за нов главен прокурор не

...
Начинът на провеждане на избор за нов главен прокурор не
Коментари Харесай

Радев подписа указ за назначаването на Гешев и обяви, че започва дебат за промени в Конституцията

Начинът на осъществяване на избор за нов основен прокурор не трябваше да довежда до подозрения и опълчване в обществото. Повторното гласоподаване във Висш съдебен съвет още веднъж не съумя да разсее тези подозрения, само че няма по какъв начин да се вслушам в апелите за нарушение на Конституцията, тъй като въховенството на закона е най-важното. България ще просперира тогава, когато това господство стартира да се съблюдава.

Това сподели в изказване президентът Румен Радев. "Днес подписах декрет за назначението на Иван Гешев за нов основен прокурор и го поканих на среща. Ясно показах своите визии за правдивост, в онсовата на която е прокуратурата. Българите чакат развръзка за корупцията по високите етажи, скритите офшорки, за "апартаментгейт ", за имоитте в чужбина на политици, за безобразното строителство на инфраструктурни планове, за грабежа за КТБ. Възмездието ще е същинския тест за новия основен прокурор. Не би трябвало има селективно изтъкване, а всички отговорни би трябвало да бъдат посочени. Това ще е пробата за Иван Гешев ", безапелационен бе президентът.

Радев се среща изключително с Гешев. По обед става ясна позицията на президента

"Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в мястото й в правосъдната система. Това е сложна тематика в последните 30 години. Затова стартирам шиток публичен спор за промени в Конституцията. Ще поканя академична общественост, всички институции, цивилен организации. От промените в правосъдната ситема зависи дали ще реализираме разцвет и триумф в битката с корупцията. България ще стане естествена европейска страна, единствено когато обществото осъзнае своята отговорност и когато гражданските организации имат по-голямо присъединяване в ръководството на страната. Благодаря за вниманието ", приключи Румен Радев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР