Началото на преговорния процес с РСМ е свързано с утвърждаване

...
Началото на преговорния процес с РСМ е свързано с утвърждаване
Коментари Харесай

Марин Райков: България не блокира РСМ, Скопие да изпълнява договорите

Началото на преговорния развой с РСМ е обвързвано с одобряване авансово на преговорната рамка. Това съобщи дипломат Марин Райков, някогашен министър председател и външен министър на България през 2013 година

Посланик Райков означи, че българската история изобилства както от моменти на подвиг и достолепие, по този начин и с образци на български общественици, които когато не могат да получат вътрешнополитическа легитимация се стараят да я компенсират с външнополитическа поддръжка от избрани среди. „ Това постоянно е било проблем за българското общество. Това са изолирани случаи. Те ни дават още повече съображение да оценяваме тези български общественици, които пазят достолепието на нацията ", сподели посланикът ни във Англия.

„ районен съд Македония ще стартира договаряния за бъдещо участие в Европейския съюз. Това е в полза на България, в полза на НАТО и Европейски Съюз, в полза на районната непоклатимост, в полза на българската нация. Тази граница, която ни дели, би трябвало да бъде колкото е допустимо по-ниска. В нашата история тя е била възприемана като проклинание за българския народ. Ние не можем да не се радваме от вероятността, че един ден тя би трябвало да бъде снишена до най-много ", акцентира Марин Райков.

Той уточни, че България има упования във връзка с РСМ.

„ Нашите упования са законни и обективни. България не изнудва РСМ, както напоследък някои публични лица в Скопие настояват доста интензивно. Няма причина ние да изнудваме нашите братя в Скопие. Ние сме приятелски страни. Споделяме едни и същи езикови обичаи, споделяме обща историческа памет ", съобщи дипломат Райков.

Според него е неуместно да се дефинира като изнудване слагането на условия за началото на договаряния.

Всъщност, целият развой на присъединение е един конвенционален развой. Няма причина България, която мина през целия този развой на посрещане на избрани претенции и условия, в този момент да одобри, че същите тези условия и претенции няма да важат за идващите. В това няма никаква логичност и това опонира на европейските процедури и полезности, акцентира дипломат Райков.

Началото на преговорния развой с РСМ е обвързвано с одобряване авансово на преговорна рамка.

„ България не блокира процеса. Нещата са извънредно ясни. България има упования в преговорната рамка да бъдат заложени избрани нейни упования, да бъдат дадени избрани гаранции за интереса на българската нация и България, като страна член на Европейски Съюз. Тази преговорна рамка ще дефинира отговорностите на Европейска комисия да следи осъществяването на избрани задания. Прогресът на РСМ по пътя й към цялостно участие в Европейски Съюз, което би станало, примерно, след 10 години "

РСМ не взе участие в процеса на редактиране на „ преговорната рамка ", тъй като РСМ не е член на Европейски Съюз, т.е. нашите другарски и партньорски полемики не са с РСМ, а с някои страни членки на Европейски Съюз.

„ Проблемът е, че някои от тях не одобряват българските претенции, с това те попречват постигането на консенсус. Върху България се упражнява напън, с цел да се реализира консенсус. Това е извънреден неетичен напън. Той не дава отговор на самите практики на Европейски Съюз. Ако един консенсус е реализиран посредством напън, той става пародиен. Един консенсус реализиран с напън върху една страна е подигравка ", безапелационен е дипломат Райков и добави:

„ Той не е консенсус. Този консенсус ще бъде контрапродуктивен, тъй като самият напън е контрапродуктивен ".

Посланикът ни във Англия обърна внимание на обстоятелството, че РСМ не поставя никакви старания за промени и не прави нищо, тъй като чака натискът върху България да даде резултат. „ По този метод няколкото страни, които упражняват напън върху нас, носят отговорност за неналичието на прогрес на РСМ за започването на договаряния. Те носят отговорност за реформаторската леност на Скопие и продължаващите нейни демократични дефицити ", съобщи Райков.

Той се спря и на българските упования.

„ Включването на македонските българи в главния закон, пакета 1 плюс 4. Това няма метод да не се случи. Със сигурност РСМ ще включи македонските българи в своята Конституция. Но за какво това би трябвало да бъде обект на някакви договаряния, това би трябвало да стане от единствено себе си. Включването на българите в Конституцията не като малцинство, в връзките сред РСМ и България не съществуват малцинствени въпроси. Нито в България има македонско малцинство, нито в РСМ има българско. Ние приказваме за част от българския народ, който живее на територията на РСМ, а това е нещо напълно друго, приказваме за държавотворен народ. Неговото включване ще даде на неговите представители освен достолепие, само че и правни принадлежности да защитят своите права, ще бъде прекъсната сатанизацията на българите, ще бъде спазен правилото на пълноправие ", съобщи дипломат Райков.

Темата за равноправието и конституционните права е основна, само че не е единствената и не изчерпва българските упования. За нас са значими четирите други пункта: общата история, отводът от искания за основаване на някакво малцинство, реабилитация на жертвите, завършек на говора на омразата.

„ Претенциите за основаването на малцинство. Този текст от Договора от 2017 година се нарушава. Той попада и в Декларацията от 1999 година Македонската страна призна и през 1999, и през 2017 година, че ще се откаже от искания за основаване на изкуствено малцинство на територията на България със средствата, които Югославия го правеше ", съобщи дипломат Райков.

По отношение на реабилитацията на жертвите той зададе следния въпрос: „ Щеше ли България да стартира договаряния за Европейски Съюз, в случай че отхвърляше лагерите – Ловеч, Скравена, Белене. Не. Задавам и един различен въпрос: Как по този начин закононарушенията в Сребреница са приети от всички и отричането им може да бъде мотив за правосъдно гонене. Извършените закононарушения против македонските българи от същия режим единствено няколко десетилетия по-рано не би трябвало да бъдат в центъра на нашите диалози, както настояват в Скопие. В това няма никаква логичност ", безапелационен е Марин Райков.

Той прикани управляващите в Скопие да съблюдават подписаните със София документи.

„ Договорите би трябвало да се извършват. Това би трябвало да бъде доста ясно за Скопие. Неспазването на тези съглашения слага под въпрос върховенството на право в РСМ ", съобщи дипломатът.

Той също по този начин прикани за прекъсване на операциите с историята.

„ Манипулацията на историята е част от идеологическата основа на югославския македонизъм. Ако това не бъде преодоляно, ние ще пресъздаваме антибългарски стандарти ", съобщи дипломат Райков.

Той отхвърли обвиняването, че България дестабилизира Балканите, тъй като забавяла процеса на уголемение. Според него проблемите са другаде – Косово и Босна.

„ Днес България би трябвало да бъде подготвена за една характерна обстановка, която ще продължи дълго време. Ситуация на дискусия с братска страна, сътрудник. Това няма да свърши нито в този момент, нито следващата година. Ако ние нямаме подготвеност да водим тази борба за дълго време, опасявам се, че вероятността няма да е позитивна. Следователно европейската вероятност на РСМ няма опция, братска страна, само че ние имаме своите упования и потребност от гаранции за ползите и достолепието на българския народ ", приключи дипломат Райков. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР