Началото на изтичащата седмица беше белязано от един изстрел в

...
Началото на изтичащата седмица беше белязано от един изстрел в
Коментари Харесай

Тази седмица един смъртоносен изстрел в Косово отекна на Балканите и се чу в Брюксел

Началото на изтичащата седмица беше белязано от един изстрел в Косово, който възкреси спомените за боязън и напрежение на Балканите.  Във вторник един от политическите водачи на косовските сърби Оливер Иванович беше убит в град Косовска Митровица. Смъртта на политика още веднъж обтегна връзките сред Белград и Прищина.  Сърбия разгласи убийството на водача на Гражданската самодейност " Свобода, народна власт, истина " за терористичен акт, а президентът Александър Вучич незабавно свика съвещание на Съвета за национална сигурност:

За сръбската страна това е терористичен акт.  от Изпратено е към този момент писмо до органите на ЕУлекс и ЮНМИК с нашата поръчка - не предпочитание,  а поръчка -  държавните органи на Сърбия да вземат участие в следствието на територията на Косово и Метохия.  Ще следим изкъсо какво вършат косовската полиция и ЕУлекс и в случай че те не знаят по какъв начин да си свършат работата, ние ще ми я свършим както би трябвало.

В отговор премиера на Косово Рамуш Харадинай отвърна:

Осъждаме това закононарушение и показваме нашите съболезнования на фамилията на господин Иванович. Осъждаме обаче и опитите за потребление на тази покруса за политически цели, без значение от кого.  Косовските институции вършат всичко належащо, косовската полиция има положителни връзки с доста организации и в случай че има потребност някой да ни оказва помощ в следствието, можем да поканим ФБР. Но не одобряваме заявления от който и да било с искане за интервенция в Северно Косово.

Въпреки създалото се напрежение късно четвъртък представител на Еврокомисията изясни, че диалозите сред Сърбия и Косово под егидата на Европейския съюз ще продължат.  Днес се чака Вучич да посети Косово.

Целия преглед на водещите интернационалните вести от изтичащата седмица, квалифициран от Албена Тонева, чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР