Начало Как да се включа Вдъхновените Талантливата писателка, която се

...
Начало Как да се включа Вдъхновените Талантливата писателка, която се
Коментари Харесай

Талантливата писателка, която се представяше за мъж

Начало Как да се включа Вдъхновените Талантливата писателка, която се представяше за мъж Най-голямата от сестрите Бронте подписва творбите си с мъжки имена като защитна мяра против предразсъдъците на обществото  Ванеса Николова 21 април 2019, 08:10
нглия, 1816г.

На 21 април в дребното градче Торнтън се ражда Шарлот Бронте, която ще се трансформира в една от най-влиятелните писателки на своето време и образец за бъдещите генерации майстори на словото.

1816г. е запомнена в международната историята като „ годината без лято” и то неслучайно. След огромното изригване на вулкана Тамбора, намиращ се на територията на днешна Индонезия, през 1815г. в Северното полукълбо настава вулканична зима.

Настъпват огромни климатични аномалии, които повлияват върху живота на популацията в Европа и Азия и провокират дефицит на храна и всеобщ апетит.

Може би самият факт, че една от най-уважаваните английски писателки на всички времена – Шарлот Бронте, се ражда в „ годината без лято” е повода, заради която в сърцето ѝ се настанява безконечна зима, а душата ѝ е обгърната от тиха горест.

Шарлот е едвам на пет, когато майка ѝ губи битката с неизлечима болест. Отношенията в фамилията се разклащат, а грижата за децата бащата Патрик Бронте поверява на по-голямата сестра на Шарлот - Елизабет.

През 1824г. четири от сестрите са изпратени да се образоват в девическо учебно заведение в Коуан Бридж. Този интервал от своя живот Шарлот дефинира като един от най-травмиращите за своето психическо и физическо положение.
 Портрет на сестрите Бронте - Емили, Шарлот и Ан
След като двете по-големи сестри Елизабет и Мария умират от туберкулоза, Шарлот и Емили Бронте се връщат вкъщи. А обликът на образователното заведения в Коуан Бридж след това ще оживее в най-успешния разказ на Шарлот – „ Джейн Еър”.

Животът на Шарлот е изпълнен с значително житейски беди, само че това не я стопира да открива ентусиазъм в дребните неща, от които се раждат нейните литературни шедьоври.

През 1846г. трите оживели сестри – Шарлот, Емили и Ан сами спонсорират издаването на алманах със свои произведения, а под тях се подписват със съответните мъжки имена – Карър, Елис и Ектън.

Идеята за това дава Шарлот, която счита, че в случай че сестрите сложат същинските си имена рискуват проявата на надменност от страна на издатели и читатели, които не биха ги приели съществено, единствено тъй като са дами.

След постигнатия триумф с публикуването на „ Джейн Еър” издателят на Шарлот я подтиква да разкрие същинската си идентичност.

Тя го прави и все по-често стартира да участва на значими културни събития в английската столица. Все отново постоянно се пробва да е покрай дома, тъй като носталгията я преследва на всички места и писателката желае да прекарва колкото се може повече време със фамилията си.

1848г. се оказва една от най-тежките в живота на английската авторка. За интервал от 8 месеца тя губи брат си и двете си сестри, които постоянно са били нейната най-голяма опора.

Именно моментите на тъга обаче я подтикват да продължава с писането и върху хартията тя излива най-личните си и съкровени мисли и усеща.

През юни 1854г. Шарлот се сгодява за Артър Бел Никълс, който отдавна е влюбен в нея, само че писателката анулира няколкократно годежа им заради несъгласието от страна на татко ѝ.

Малко откакто подписва брак с Никълс, Шарлот забременява. За жал здравето ѝ внезапно се утежнява и на 31 март 1855г., малко преди да навърши 39г., тя издъхва дружно с нероденото си дете.

Животът на Шарлот нееднократно е бил определян като мазохистичен от страна на специалисти, само че това, което тя дава на английската и международна литература е едно незаменимо украшение.

Шарлот Бронте оставя зад тила си класики от рода на „ Джейн Еър” и „ Вийет”, които се четат с интерес и до през днешния ден. Тъгата безспорно е била неизменима част от житейския ѝ път, само че както постоянно се споделя, надарените хора са тези, които в живота си изпитват най-вече страдалчество.

По тематиката  Невиждано: Безплатната виртуална библиотека на Хърватия Невиждано: Безплатната виртуална библиотека на Хърватия  Книгите, които да прочетем през април Книгите, които да прочетем през април  Любовта на един сръбски цар и неговата българска принцеса Любовта на един сръбски цар и неговата българска принцеса  Героинята на цяла една нация - Жана д`Арк Героинята на цяла една нация - Жана д`Арк  Незабравимите думи на една обичана актриса Незабравимите думи на една обичана актриса  Трагичната гибел на един популярен публицист Трагичната гибел на един популярен публицист

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Ванеса Николова шарлот бронте джейн еър Изпрати твоята история .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  На Лазаровден традицията повелява... На Лазаровден традицията повелява...  Джамбазки лидер, Слабаков в листата на Вътрешна македонска революционна организация Джамбазки лидер, Слабаков в листата на Вътрешна македонска революционна организация  Хванаха български камион с незаконни имигранти в Гърция Хванаха български камион с незаконни имигранти в Гърция  <br> Какъв <strong> цвят </strong> е <strong> Вселената </strong>? <br>
Какъв цвят е Вселената ?
Последни  Светлинното замърсяване се утежнява Светлинното замърсяване се утежнява  <p>Талантливата <strong>писателка</strong>, която <strong>се представяше за мъж&nbsp;&nbsp;</strong></p> Талантливата писателка, която се представяше за...  <p>Историческите мистерии, необяснени и до днес</p> Историческите мистерии, необяснени и до през днешния ден  Цветница е! Какви са обичаите на днешния ден Цветница е! Какви са обичаите на днешния ден  13 арестувани за мача 13 арестувани за мача " Левски " -ЦСКА  Насилие на митинга на жълтите жилетки Насилие на митинга на жълтите жилетки  <p>Свещеният бийт на Буда</p> Свещеният бийт на Буда  Български жител умъртви някогашната си другарка и майка й Български жител умъртви някогашната си другарка и майка й  Първите изгубени фотоси на проститутки Първите изгубени фотоси на проститутки  Младежът, упрекнат в убийството на майка си, остава в ареста Младежът, упрекнат в убийството на майка си, остава в...  7 разлики сред идеалното и естественото семейство 7 разлики сред идеалното и естественото семейство  Ново потомство чипове усъвършенства смарт телефоните Ново потомство чипове усъвършенства смарт телефоните  <p><strong>Лесен трик</strong>: Как да разберете дали яйцата са пресни</p> Лесен трик: Как да разберете дали яйцата са пресни  Верижна злополука край Велико Търново, блъснали са се 6 автомобила Верижна злополука край Велико Търново, блъснали са се 6...  Хванаха български камион с незаконни имигранти в Гърция Хванаха български камион с незаконни имигранти в Гърция  <p>Димитър Иванов - <strong>единственият вентролог</strong> в България (ВИДЕО)</p> Димитър Иванов - единственият вентролог в България...  Нинова: Можем да сложим началото на смяна Нинова: Можем да сложим началото на смяна  Пешеходно сафари в Южна Африка Пешеходно сафари в Южна Африка  <p>Борисов: Тези, които в този момент се заканват, под паника бягаха</p> Борисов: Тези, които в този момент се заканват, под паника бягаха  <p>Малък аероплан се разруши, починаха водач и спътник</p> Малък аероплан се разруши, починаха водач и сателит Всичко от през днешния ден Виц на деня Война. Двама бойци седят в окоп. Единият от тях свива цигара, поставя я в устата си и подвига глава по този начин, че върхът на цигарата да… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Българска художничка рисува смешната страна на майчинството  Борисов предлага на Франция да помогне за  Лидия Инджова: С корема на Донка несъмнено смъкнах някой различен кг  Недоносена, изоставена и... избавена! Историята на Жизел  Гори катедралата Нотр Дам в Париж  Осъдиха Иванчева на 20 година затвор Осъдиха Иванчева на 20 година затвор Водещи вести  Цветница е! Какви са обичаите на днешния ден Цветница е! Какви са обичаите на днешния ден  Младежът, упрекнат в убийството на майка си, остава в ареста Младежът, упрекнат в убийството на майка си, остава в ареста  Верижна злополука край Велико Търново, блъснали са се 6 автомобила Верижна злополука край Велико Търново, блъснали са се 6 автомобила  <p>Борисов: Тези, които в този момент се заканват, под паника бягаха</p> Борисов: Българска социалистическа партия разчитат на късата памет  <p>Малък аероплан се разруши, починаха водач и спътник</p> Малък аероплан се разруши край Пловдив, двама починаха  Български жител умъртви някогашната си другарка и майка й Български жител умъртви някогашната си другарка и майка й  Първите изгубени фотоси на проститутки Първите изгубени фотоси на проститутки  <p>Свещеният бийт на Буда</p> Свещеният бийт на Буда  7 разлики сред идеалното и естественото семейство 7 разлики сред идеалното и естественото семейство  Ново потомство чипове усъвършенства смарт телефоните Ново потомство чипове усъвършенства смарт телефоните  <p><strong>Лесен трик</strong>: Как да разберете дали яйцата са пресни</p> Простичък трик: Как да разберете дали яйцата са пресни  13 арестувани за мача 13 арестувани за мача " Левски " -ЦСКА  Насилие на митинга на жълтите жилетки Насилие на митинга на жълтите жилетки  <p>Димитър Иванов - <strong>единственият вентролог</strong> в България (ВИДЕО)</p> Димитър Иванов - единственият вентролог в България (ВИДЕО)
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР