Началникът на полската полиция ген. Ярослав Шимчик коментира за пръв

...
Началникът на полската полиция ген. Ярослав Шимчик коментира за пръв
Коментари Харесай

Полицай №1 на Полша призна, че стрелял неволно с подарен от Украйна гранатомет, подар

Началникът на полската полиция ген. Ярослав Шимчик разяснява за пръв път случая, при който преди няколко дни беше ранен при гърмеж. В радио изявление той призна, че това се е случило при несъзнателно създаден от него в кабинета му изстрел с гранатомет, получен като подарък от Украйна, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Докато местех излезли от приложимост гранатомети, които бяха подарък от украинците, стана гърмеж ", сподели Шимчик в излъчено през днешния ден изявление за радио РМФ ФМ. По думите на генерала детонацията била толкоз мощна, че от взривната вълна се получили дупки в тавана и пода.

Инцидентът стана в сряда сутринта в дирекцията на националната полиция във Варшава. Заради тиражираните в медиите спекулации по случая вътрешното министерство излезе в четвъртък с позиция, в която се обясняваше, че се е взривил подарък от Украйна и Шимчик и още един човек са получили леки пострадвания.

Но даже и след формалното изказване на ведомството останаха доста неясноти, като да вземем за пример какъв тъкмо е бил подаръкът и какво е провокирало гърмежа. В излъченото през днешния ден изявление полицейският началник на процедура удостовери известията, че става дума за гранатомет.

РМФ ФМ заяви, като се базира на полицейски представители, че при неотдавнашно посещаване в Украйна Шимчик е получил като подарък два снети от въоръжение противотанкови гранатомета, най-вероятно RGW-90. Повече детайлности не се оповестяват, само че от информацията на полската медия излиза наяве, че нито поляците, нито украинците са предполагали, че гранатометите може да са рискови. Единият даже бил модифициран във високоговорител. Шефът на украинската полиция Игор Клименко, от който бил подаръкът, даже пускал по него музика.

Шимчик в началото бе настанен с леки пострадвания в болница, с цел да е под лекарско наблюдаване. Другият леко потърпевш, чиновник в администрацията на полицейската централа, не е имал потребност от хоспитализация.

Полша е съдружник на Украйна и откогато Русия предприе пълномащабната си инвазия на 24 февруари, оказва на съседката си разнообразни типове помощ, в това число военна и филантропична. Полша също така одобри огромен брой украински бежанци.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР