Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседанието на

...
Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в заседанието на
Коментари Харесай

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участва в онлайн заседанието на Военния комитет на ЕС

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов взе участие в съвещанието на Военния комитет на Европейския съюз /ЕС/, което заради усложнената епидемиологична конюнктура се реализира посредством видеотелеконферентна връзка, оповестиха от Министерството на защитата.

В програмата на вчерашния конгрес са били дискутирани тематики, засягащи Общата политика за сигурност и защита /ОПСО/ на Европейски Съюз, измежду които развиването на архитектурата за командване и ръководство, протичащият развой на Стратегически размисъл за сигурността и защитата и ролята на Военния комитет в него, партньорството сред Европейски Съюз и НАТО.

Началниците на защитата са разискали с висшия представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел Фонтелес средата на сигурност в световен мащаб, която в допълнение се усложнява от деянията на тероризъм и влошаващата се пандемична конюнктура с COVID-19. Те са изразили единодушие, че в актуалната обстановка е извънредно значимо да се насочат верните послания към обществото за значимостта на поддържането и увеличението на бюджетите за защита. Само по този метод могат да бъдат преодолени дефицитите от отбранителни качества на Европейски Съюз, са подчертали участниците във форума. Началниците на защитата са се съгласили за нуждата от ясно разграничение отговорностите на Военния секретариат и Звеното за обмисляне и реализиране на задачи и интервенции. Адмирал Емил Ефтимов е изразил вяра в най-скоро време тази конструкция да реализира цялостни оперативни качества.

Относно процеса "Стратегически размисъл за сигурността и защитата ", така наречен Стратегически компас, началниците на защитата са изразили мнение, че Военният комитет би трябвало интензивно да се ангажира с приоритизирането на дилемите и условията към въоръжените сили, гарантиращи тяхното ефикасното потребление. Адмирал Ефтимов е отбелязал, че осъществяването на военни задачи и интервенции би трябвало да продължи да бъде съществена задача за въоръжените сили, като в допълнение се развиват качества за поддръжка на гражданските задачи. Началникът на защитата подчертал, че утвърдилият се развой за разбор, оценка и приоритизиране на нужните военни качества на Европейски Съюз би трябвало да се резервира като главен за развиването им в съюза.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР