Наближават Великден и Гергьовден, които по традиция изискват сервирането на

...
Наближават Великден и Гергьовден, които по традиция изискват сервирането на
Коментари Харесай

Как да изберем качествено агнешко за Великден

Наближават Великден и Гергьовден, които по традиция изискват сервирането на агнешко месо на трапезите ни. Скъпо или не в магазините към този момент се предлага в огромни количества и с увещание, че месото е прясно.

Дали обаче е по този начин, готвачи предоръчват няколко признака, по които можем да разпознаем хубавото, прясно месо от позастоялото.

Затова ви предлагаме няколко рекомендации, които могат да ви оказват помощ да изберете най-подходящото месо за празниците.

На първо място е добре да намерите месо от младо животно, по опция женско. Най-добро е месото на 4-месечното агне. То към този момент е минало към хранене с трева и е почнало да натрупа тлъстина, без обаче да е прекомерно мазно. Ако е към момента кърмаче, то е доста нежно, само че и прекомерно постно.

Надхвърлило половин годинка, мъжкто агънце стартира да отделя полови хормони, които придават характерна и натрапчива миризма на месото.

Ако месото има угоеност и тя е бяла, значи животното е младо. Цветът му би трябвало да е пресен и бледорозов.

Първото нещо, на което би трябвало да обърнете внимание е миризмата

Прясното агнешко месо, което е от младо животно, има миризма на мляко. По-старите меса миришат остро и сигурно ще ви направи усещане.

 Друг симптом, за който да внимавате е  цветът. На прясното месо той е ярък и постоянен. Ако месото, което се пробват да ви пробутат в магазина, има мрачен нюанс, не го купувайте.

 Младото агнешкото месо има присъща бяла лой, която би трябвало да е твърда и да се отделя елементарно. Ако цветът на мазнината е жълтеникав или сив, става въпрос за остаряло месо.

Тест дали да купите тъкмо от този магазин месото за празниците е да го натиснете с пръст. Ако вдлъбнатината се заличи, значи месото е прясно.

Ако държите да купите българско агне, вижте печата. Той би трябвало да съдържа буквите „ BG “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР