Наближава Великден! На смъртта и възкресението на Христос е посветен

...
Наближава Великден! На смъртта и възкресението на Христос е посветен
Коментари Харесай

Страстната седмица предшества Великден

Наближава Великден! На гибелта и възкресението на Христос е отдаден най-големият пролетен християнски празник. Той заема значимо място в църковния календар на Източната и Западната църкви.

А седмицата, която стартира от понеделник, се назовава Страстна седмица. Това са дните, в които се приготвяме за Възкресението Господне и съблюдаваме редица традиции.

Според преданията на Велики вторник Исус Христос влезнал в Йерусалимския храм и го намерил цялостен с търговци. Божият наследник ги изгонил, тъй като храмът е дом за молитва, а не пазарище.

Христос проповядва в храма и дава своите последни нравствени директиви. Разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и прави пророчества за ориста на град Йерусалим.

На Велики вторник неомъжените девойки вървят за мълчана вода. Това е вода, донесена от три извора. Нарича се мълчана, защото до момента в който се донесе до дома, не би трябвало да се отронва и дума. Тази вода се смята за целебна. Момите мият с нея главите си за здраве.

На Велика сряда Христос събира на Тайната вечеря своите Апостоли. Край трапезата той им споделя, че един от тях ще го съобщи. Предателят е Юда. А през нощта против четвъртък Христос се моли в Гетсиманската градина до идването на предателя и залавянето му.

 Великден

На Велика сряда дамите не би трябвало да работят женска работа. Не се пере, не се шие, не се тъче. Децата пък берат здравец, вършат го на китки.

На Велики четвъртък, откакто Юда предава Христос, е произнесена смъртната му присъда, доказана от Пилат Понтийски. На този ден стопанката на къщата боядисва яйцата. Първите две наложително са червени.

Добре е те да бъдат взето от полога рано сутринта. Първото би трябвало да стои под иконата до идващия Великден. Тогава се заряза в първата вадичка на равнищата. С второто алено яйце дамите би трябвало да натрият бузките на децата, с цел да са здрави.

Велики петък е наименуван още Разпети петък. Това е денят в Страстната седмица на великите премеждия на Исус - разпънат на кръста на венец от тръни на челото, а преди този момент потиснат, обруган, бичуван, обичай. Разпънат е на Голгота сред двама разбойници и издъхва в страдания.

На Разпети петък се върви на черква и се минава под масата три пъти за здраве. На този ден никой нищо не работи. В противоположен случай градушка ще сполети реколтата. Момите и дамите месят великденските козунаци.

Великата събота е денят на недоволството и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и дами, носещи миро. Гробът на Христос му е запечатан и пред него е сложена стража.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР