Наближава Великден и боядисването на яйца е задължително. Ако не

...
Наближава Великден и боядисването на яйца е задължително. Ако не
Коментари Харесай

Великденски яйца с естествени бои

Наближава Великден и боядисването на яйца е наложително. Ако не желаете да употребявате изкуствени бои, предлагаме ви няколко благоприятни условия за боядисване с изцяло естествени бои. Използвайте даровете на природата, тъкмо както са го правели в предишното.

Боядисването на яйцата с натурални бои е безусловно безвредно, а цветовете са леки и красиви. Отнема малко повече време в сравнение с с изкуствените бои, само че какво по-хубаво от природата!

Когато започнете боядисването, яйцата би трябвало да са сварени и охладени.

Червен цвят – сложете обелките на 10 глави червен лук в 1 литър вода и варете до момента в който не остане 1/3 от водата. Изчакайте да изстине и прибавете по 1 с.л. сол и оцет. Потопете яйцата и ги оставете за час, като ги обръщате понякога.

За зелен цвят използвайте спанак и вода, откакто ги сварите сложете оцет и оставете да изстине.

 Червен Лук

За жълт цвят смесете 1 ч.л. куркума, 1 ч.л. оцет и 3 чаши вода. Сварете за 30 минути и оставете сместа да изстине. Прецедете я и накиснете яйцата в получената багра за половин час.

Оранжев цвят – нуждаете се от една чаша люспи от кромид лук, 1 ч.л. оцет и 3 чаши вода. Сварете за 30 минути, оставете да се охлади сместа и прецедете от люспите. Яйцата би трябвало да преседят половин час.

За розов цвят смесете 1 чаша сок от алено цвекло и ½ ч.л. оцет. Добавете 3 чаши вода и пуснете яйцата вътре за 30 минути.

За да получите виолетов цвят смесете 1 чаша гроздов сок, ½ ч.л. оцет и още веднъж 3 чаши вода. Оставете яйцата да престоят 30 минути.

Направете си страховит светлосин цвят смесете 1 чаша нарязано на късчета алено зеле, 1 ч.л. оцет и 3 чаши вода. Сварете за 30 минути, охладете и пуснете яйцата вътре за още 30 минути.

След като приключите с боядисването, оставете яйцата да изсъхнат и ги лъснете с олио. За задачата е належащо едно памуче или памучна забрадка, върху които да капнете малко зехтин или олио.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР