На18-ти август- Деня на Успението на Св. Иван Рилски, който

...
На18-ти август- Деня на Успението на Св. Иван Рилски, който
Коментари Харесай

18-ти август е Ден на миньора

На18-ти август- Деня на Успението на Св. Иван Рилски, който е патрон на българските миньори и работещите в минната индустрия, българската минна общност празнува своя професионален празник -Деня на миньора.
По предложение на пернишките въглекопачи, цар Фердинанд издава Указ, с който дефинира 18 август - Деня на успението на Св. Иван Рилски, за ден, в който се празнува специалността на миньора. Така седава дан на почитание и поклонение пред неговия труд, отдаден напълно на хората.

Труд, който дава светлина, топлота, първични материали за практикуването на доста специалности, първични материали, без които днешното софтуерно равнище на човечеството би било немислимо.
Определянето за патрон на българските миньори на Свети Иван Рилски не е инцидентно. Най-българският светец има присъщите черти на специалността на миньора: неотстъпчивост, воля, съчувствие и великодушие.

През 1994 година с разпореждане на Министерския съвет, честването на празника беше възобновено и към този момент 29годинибългарската минна колегия, без значение от компликациите в браншаотбелязва този ден инапомня на обществото за ролята и мястото на минната индустрия в икономическото развиване на страната.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР