На завоя на Дунав, където слънцето изгрява от север, едно

...
На завоя на Дунав, където слънцето изгрява от север, едно
Коментари Харесай

Сърце вместо полумесец на върха: Каква е историята на джамията на Осман Пазвантоглу?

На завоя на Дунав, където слънцето изгрява от север, едно минаре пази истории за войни и митове за обич. Там се намира „ Сърцатата джамия “ - единствената, която вместо полумесец на върха си има сърце. Репортерът Петър Антонов и операторът Борис Пинтев описват. 

Джамията и до през днешния ден притегля интереса на родни и непознати историци Снимка: bTV

В средата на крайдунавския парк на Видин е джамията на Осман Пазвантоглу – властник на региона по време на османското господство до 1807 година, който и до през днешния ден притегля интереса на родни и непознати историци. Пет години преди гибелта си, Пазвантоглу построява джамия. Посвещава я на татко си и я трансформира в единствената с обърнато сърце на върха на минарето.  

Джамията и до през днешния ден притегля интереса на родни и непознати историци Снимка: bTV


„ Всички останали джамии приключват с полумесец, който е знак на османската власт и султана. А той тъй като е бил бунтовник, който се опълчвал против султана, даже е подготвял походи против него, е сложил на върха този знак, който е разделителен “, споделя Маргарита Радулова, организатор на Регионалния исторически музей във Видин.

Джамията и до през днешния ден притегля интереса на родни и непознати историци Снимка: bTV


Отвъд историята не липсват и митове. Едната от тях е, че Пазвантоглу е имал огромна обич към българка и на нея е посветил обърнатото сърце. Другата е обвързвана с неговия етнически генезис и съгласно нея майка му е била българка.

До 1803-та владенията на включват източна Сърбия, северозападна и северна централна България. Неспособността на султана да постанова волята си му дава спомагателна храброст.

Според турския съд решението за превръщането на постройката в музей през 1934 година е нелегално

„ Подготвял е походи против султана, отнасял се е благосклонно към християнското население. В същото време той не е желал да събира хранителни запаси и налози от християните или най-малко се е въздържал “, споделя Маргарита Радулова.

И през днешния ден против вратите на джамията е Видинската митрополия. А на същата улица единствено метри по-надолу се намира и видинската синагога, която сега е в развой на реституция. 
Уникалната за времето си каменна библиотека събира писания по мюсюлманско право, книги по медицина, cъчинения по гpаматикa и поетични твоpби на пеpcийcки език.

Вижте описа на Леда Цветкова довечера в „ bTV Репортерите “

„ Тук е имало над 2000 тома литература, които са били със светско наличие и след 1878 година множеството от книгите са предадени на турската власт, а в София в Националната библиотека има над 600 тома, които са останали “, споделя Маргарита Радулова.

Гробът на Осман Пазвантоглу се намира в самия център на Видин. И в случай че преди два века на това място е била Дервишката джамия, в този момент откриваме жилищен блок и паркинг към него.

Гробът на Осман Пазвантоглу Снимка: bTV

Държавният списък във Видин обаче пази редица документи. Един от тях съдържа и проект от 70-те години за оформление и правене на каменна ограда.

„ Често в публичното пространство се приказва и през 60-те, и през 70-те, и през 80-те има разнообразни изявления и разисквания за това, че не е уместно това място “, споделя Светлана Кръстева от Държавния списък във Видин.

Желязната черква носи името на двама души, оставили диря в историята - Свети Стефан и Стефан Богориди

Неясно остава дали по канон е допустимо пренасяне

Джамията и до през днешния ден притегля интереса на родни и непознати историци Снимка: bTV

на тленните остатъци, само че на мраморния саркофаг има дълъг надпис, който гласи: „ Докато имаш опция, направи положително за народа “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР