На заседанието си в сряда Федералният резерв на САЩ запази

...
На заседанието си в сряда Федералният резерв на САЩ запази
Коментари Харесай

Федералният резерв сигнализира, че вероятно ще започне да повишава лихвите през март



На съвещанието си в сряда Федералният запас на Съединени американски щати резервира основната си рента без смяна в диапазона 0,00-0,25%, само че акцентира, че евентуално ще стартира да покачва лихвените ставки на идващото съвещание през март, като в това време удостовери проектите си да приключи изкупуването на облигации през този месец.

На конференция след края на съвещанието шефът на централната банка на Съединени американски щати Джером Пауъл даде обещание, че Фед ще води продължителна борба за усмиряване на инфлацията.

" Фед има намерение да увеличи ставката на федералната фондов рента на срещата си през март, като одобри, че изискванията са подобаващи за това “, уточни Пауъл, като сподели по-голяма уточненост от изказването на Федералния запас след вчерашното съвещание за " скорошно " повишение на лихвите.

Фед ще следи световните опасности преди срещата през март, само че централните банкери считат, че " главната мощ " на американската стопанска система би трябвало да се завърне бързо след " известна уязвимост поради коронавирусния вид Омикрон ", добави шефът на Фед.

 Джером Пауъл, ръководител на Федералния запас

Според Пауъл последващите нараствания на лихвените проценти и вероятно понижаване на активите на Фед, които са за над 8 трлн. $, ще последват съгласно съответната нужда, като централните банкери ще наблюдават какъв брой бързо инфлацията ще стартира да спада от настоящите си най-високи равнища от десетилетия насам назад към целевото равнище на Фед от 2 на 100.

Много от въпросите остават нерешени, уточни той пред кореспонденти след края на съвещанието на Фед, в това число темповете на последващите покачвания на лихвите или какъв брой бързо ще бъде разрешено намаляването на големия финансов баланс на централната банка, насъбран по време на стимулиращите стратегии, известни като " количествени удобства ", през годините на коронавирусната пандемия.

Джером Пауъл обаче беше експлицитен по един основен миг, а точно, че поради високата инфлация, която към този момент явно продължава да се утежнява (да нараства), през тази година Фед възнамерява непрекъснато да лимитира кредитирането и да постави завършек на изключителната поддръжка, която даде на американската стопанска система по време на Covid пандемията.

" Това ще бъде година, в която ние непрестанно ще се отдалечаваме от доста гъвкавата и стимулираща парична политика, която въведохме, с цел да се оправим с икономическите резултати от пандемията ", добави той.

Коментарите на шефа на Фед за евентуално начало на политиката на стягане (повишаване) на лихвите през март и за преустановяване на стратегиите за " количествени облекчения " парираха първичното положително възходящо придвижване на акциите на Уолстрийт преди края на съвещанието на централната банка.

След решението на Фед и най-много след конференцията на Джером Пауъл пазарите на акции се оказаха под напън, като показателят DJIA затвори със загуба на 129 пункта (понижение с 0,38%), а необятният показател S&P500 се намали с 0,15%, заличавайки първични растежи с близо 2%.



Технологичният показател Nasdaq Composite все пка завърши на зелена територия, повишавайки се с едвам 0,02%, само че заличавайки здрав растеж с над 3% преди края на съвещанието на Фед и последвалата конференция на Пауъл.

Сигналите за идно по-агресивно стягане на паричната и лихвената политика от страна на Фед накара пазарните участници да стартират да правят оценка опцията за повишение на главната американска рента на четири пъти през актуалната година с по 25 базисни пункта (с 0,25%), или с общо 1% по отношение на актуалното рекордни ниско равнище в диапазона 0,00-0,25%. Някои даже започнаха да чакат, че първото повдигане на лихвите през март ще бъде с 50 базисни пункта (с 0,5%).

Азиатските тържища също реагираха отрицателно на сигналите от Фед за скорошно начало на цикъл на стягане на паричната политика, като японският показател Nikkei падна с над 3%, китайският Shanghai Composite показател с близо 1,8%, а хонконгския фондов показател Hand Seng с над 2 на 100.

Очаква се и европейските пазари на акции да започват днешната търговия със солидни намаления, като фючърсите на общия показател Stoxx Europe 600 се намаляват с над 2%, на немският DAX с 2,2%, а на английският FTSE100 - с 1,6%.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР