На започналото заседание на Съвета за сигурност на ООН за

...
На започналото заседание на Съвета за сигурност на ООН за
Коментари Харесай

ООН осъди ядрената програма на Северна Корея, но изключи война с нея

На почналото съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за нуклеарната стратегия на Северна Корея страните показаха позициите си. Въпреки известни разлики, постанова се усещането за неприемливост на военното решение на въпроса, въпреки всички да осъждат дейностите на КНДР.
Организация на обединените нации би трябвало да предприеме най-решителни ограничения по отношение на КНДР поради осъществяваните от нея ракетни и нуклеарни тествания, прикани непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в международната организация Ники Хейли. „ Времето на полумерки завърши. Дойде време да използваме всички наши дипломатически средства, до момента в който не е станало късно. Сега би трябвало да се вземат допустимо най-решителните ограничения “, акцентира Ники Хейли.

Nikki Haley to the United Nations Security Council on North Korea`s nuclear program: " Enough is enough. " https://t.co/Kw12fBtXDz pic.twitter.com/oz5RlJ4MrE
— ABC News (@ABC) September 4, 2017
Пекин няма да допусне военно решение на казуса със Северна Корея, съобщи на собствен ред непрекъснатият китайски представител в Организация на обединените нации Лю Цзе. „ Китай постоянно се е обявявал за спокойно решение на севернокорейския проблем. Пекин няма в никакъв случай да допусне военни дейности на Корейския полуостров ", означи дипломатът.
На собствен ред Русия прикани към възпиране от ескалация на напрежението с КНДР. Заплахата от прерастване на борбата на Корейския полуостров в гореща фаза е „ огромна както в никакъв случай до момента “, съобщи непрекъснатият съветски представител в Организация на обединените нации Василий Небензя. По думите му " провокационната ракетно-ядрена интензивност на КНДР " напоследък " закупи рискова динамичност " и мирът в района " е подложен на съществено тестване. " Заплахата от прерастване на опълчването в гореща фаза е огромна както в никакъв случай до момента “, акцентира дипломатът.
Той предизвести против военни решения на проблемите на Корейския полуостров и прикани всички страни " да запазят самообладание " и " да се въздържат от каквито и да е дейности, водещи към ескалация на напрежението “.
Междувременно съветският президент Владимир Путин изрази надалеч по твърда позиция към Пхенян по време на телефонния си диалог с южнокорейския му сътрудник Мун Чже Ин, съобщи БГНЕС. Двамата уверено осъдиха дейностите на КНДР, които „ жестоко нарушават съответните резолюции на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, подкопават режима на световното неразпространение и основават сериозна опасност за мира и сигурността в района “, съобщи пресслужбата на Кремъл. „ От съветска страна още веднъж бе наблегнато, че регулирането на тази извънредно комплицирана обстановка е допустимо извънредно посредством обновяване на договарянията, интензивно потребление на политико-дипломатически средства ", споделя се още в известието на Кремъл. Лидерите ще продължат размяната на отзиви по тематиката по време на Източния стопански конгрес, който ще се организира във Владивосток на 6 септември.

United Nations Security Council calls emergency meeting after latest North Korea test https://t.co/ZTI1mwSkM2 pic.twitter.com/Av4BaxJyJq
— CBS News (@CBSNews) September 4, 2017
От своя страна Франция счита, че новите наказания против Северна Корея би трябвало да обиден всички браншове на нейната стопанска система, съобщи нейният непрекъснат представител в Организация на обединените нации Франсуа Делатр пред публицисти, преди да стартира изключителното съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
Първо, ние призоваваме за по-бързо приемане на нови наказания от Съвета за сигурност. Второ, ние се разгласяваме за строго съблюдаване на съществуващите наказания от всички играчи. Трето, призоваваме също Евросъюзът да вкара нови наказания “, посочи дипломатът. Той категорично акцентира, че новите рестрикции би трябвало да обгръщат „ всички браншове “ на стопанската система на КНДР, с цел да я лишат от средства за създаване на нуклеарно оръжие.
Европейският съюз се афишира за усилване на натиска и на икономическите наказания против Пхенян. Това съобщи ръководителката на Европейски Съюз дипломацията Федерика Могерини пред „ Стратегическия конгрес " Блед 2017 " в Словения. „ Европейски Съюз е подготвен да поддържа мощни наказания на Организация на обединените нации против КНДР. Да си кротичък, не значи да бъдеш слаб. Решението за нуклеарното разоръжаване на Корейския полуостров може да бъде открито посредством оказване на напън върху КНДР паралелно с стопански наказания “, означи италианската лидерка в Европейски Съюз.
На 3 септември КНДР разгласи за сполучливо осъществено тестване на водороден заряд, който може да се употребява като бойна глава на междуконтинентална балистична ракета. Преди това тя извърши серия от ракетни тествания. Това провокира остра реакция на интернационалната общественост, Южна Корея и Съединени американски щати не изключиха боен отговор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР