На Запад все по-силно се чуват гласове за неизбежността на

...
На Запад все по-силно се чуват гласове за неизбежността на
Коментари Харесай

На Запад започнаха да готвят Украйна за поражение

На Запад все по-силно се чуват гласове за неизбежността на провалянето на Украйна и нуждата киевските управляващи да създадат отстъпки на Русия. Макар че тези изказвания се чуват на равнище експертна общественост, те отразяват и настроенията в доста ръководещи среди, считат политолозите. Защо политици и анализатори в Съединени американски щати и Европа трансформираха реториката си за Украйна и какво значи това за Москва и Киев?

В Съединени американски щати гласовете на съперниците на военната помощ за Украйна и като цяло на финансовото присъединяване на американската страна в спора стават все по-силни. Според журналиста от „ Вашингтон Пост “, Дейвид Игнатиъс, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън би трябвало да се бори с суматохата измежду европейските съдружници, които се стремят да сложат завършек на рецесията в Украйна непременно.

Успехите на съветските войски на бойното поле доведоха до безпокойствие и у президента на Съединени американски щати. За това, че съветската войска може да завоюва и скоро да окупира целия Донбас, написа и немското издание „ Шпигел “, базирайки се на данни на немското външно разузнаване.

Съединени американски щати в актуалната обстановка към Украйна би трябвало да спрат да ѝ дават финансова помощ и да доставят оръжия, удостовери политологът Рос Даут в публикация в „ Ню Йорк Таймс “. Авторът уточни, че Вашингтон би трябвало да преразгледа тактиката си и да избере по-разумен път. Според него в скоро обстановката в Украйна може да премине към пауза.

„ В този случай нашият проект не може да бъде да пишем безкрайни чекове и в това време непретенциозно да обикаляме на пръсти към украинците и да ги оставяме да диктуват защо да се употребяват нашите оръжия “, сподели Даут.

Много по-остра преценка направи политическият съветник на Държавния департамент и Пентагона Едуард Лутвак – в изявление за немското издание „ Велт “ той сподели, че провеждането на референдуми в Донецк и Луганск може да постави завършек на украинската рецесия.

„ Киев не може да откаже на хората избор. Това е единственият излаз от спора. Побеждаването на Русия е нещо отвън сферата на фантазията “, съобщи той. В същото време специалистът акцентира, че референдумът би трябвало да се организира с присъединяване на самостоятелни наблюдаващи.

Колумнистът на „ Американ Тинкър “ Франк Хауърд поддържа концепцията, че Съединени американски щати би трябвало да окажат мощен напън върху Зеленски да се съгласи на съглашение и да разреши на рускоговорящите региони в Южна и Източна Украйна да се отделят и да останат под съветски надзор.

Според създателя на публикацията при най-хубавия излаз от събитията Украйна, след бъдещите договаряния, ще остане неутрална в геополитическия спор сред Запада и Москва. Такъв ход би защитил националните ползи на Русия.

На този декор турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи суматохата на Европа поради рецесията с украинските мигранти, чийто поток към Европейски Съюз се усили доста след началото на съветската специфична интервенция в Украйна. Той съобщи и разрушаването на основаната от Запада система за сигурност.

Председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер в изявление за локална телевизия сподели, че украинският президент Владимир Зеленски страда от психологични проблеми и го осъди за просташкото му отношение към европейските водачи, за настояванията и заканите в името на доставките на оръжие.

Последните западни изказвания за Украйна не могат да се смятат за неизбежни проекти, само че те са ясни знаци за настроенията във Вашингтон и Брюксел, сподели Фьодор Лукянов, началник на Съвета по външна и отбранителна политика, теоретичен шеф на Валдайския спорен клуб. „ Идеята за референдум в Донбас се разисква от 2014 година, в този момент още веднъж се повдига, тъй като политиците не знаят по какъв начин да се измъкнат от украинската обстановка. Слабостта на референдума е, че е мъчно да се основат критерии за неговата легитимност, които да задоволяват всички. Следователно това не е метод за разрешаване на спора, а знак, че Западът е почнал да мисли за измененията в обстановката след края на военните дейности “, сподели той.

По-нататъшната изразителност на Съединени американски щати, а оттова и на Киев, ще зависи напълно от техните военни триумфи или неуспехи непосредствено в зоната на специфичната интервенция посочи анализаторът. „ Сега и двете страни изхождат от обстоятелството, че въпросът може да бъде позволен с военни средства, затова, до момента в който дейната фаза на борбата не завърши, договарянията няма да стартират. В същото време инфлацията в Съединени американски щати, както и фактът, че възходящото присъединяване на американската страна в спора не е включено в проектите на Белия дом, кара Вашингтон да мисли за придаване на някои очертания на казуса и това се демонстрира в медиите, както и в изказванията на политици и специалисти “, сподели събеседникът.

Освен това елементарните американци също губят интерес към Украйна, отбелязва анализаторът. „ Критиката към американската поддръжка за Киев се употребява и от Републиканската партия, която в действителност стартира акция преди изборите за Сенат. Републиканците натискат Белия дом и това е печеливша за тях тактика против демократите. Така че евентуално помощта на Съединени американски щати за Украйна или ще бъде понижена, или ще се трансферира в тези форми, които няма да разрешат да се каже, че Байдън храни непознати жители вместо своите “, добави политологът.

„ Наскоро Дейвид Голдман, най-системно-агресивният реакционер, сподели: „ Срам за Съединените щати, тъй като можем по кротичък метод да разделим Украйна, а в този момент ще разделяме руини “. Това изказване е тъкмо в сходство с последните думи на Кисинджър, американските медии, журналисти и политолози. Като цяло преди две седмици започнах да виждам, че „ ястребите “ в Съединени американски щати започнаха да се надигат, тъй като всички тези борби основават ненужни безредици в западната общественост. Освен това Съединени американски щати в действителност не се нуждаят от непрекъснато присъединяване в делата на Европа, тъй че Байдън съобщи Киев на Борис Джонсън “, сподели Дмитрий Дробницки, политолог-американист. За това съгласно него приказват, наред с другото, и зачестилите случаи на откровена неучтивост на украинските политици към водачите на Европейски Съюз.

„ Причината за тази смяна в реториката в американското публично поле не е, че Украйна губи от Русия във военна борба – това не е вест за никого, а че американският стопански антируски блицкриг не е постигнал задачите си – доста да утежни позицията на Русия. Освен това Вашингтон води икономическа война с Русия с друго движение, а точно с темпове, наложени от Москва. И американските политически сили, отблъснати от властта, започнаха да употребяват това, да вземем за пример кланът Клинтън, който получи нови сили. Неговите поддръжници започнаха да подлагат на критика сегашната администрация в общественото пространство”, изясни анализаторът.

Въпреки това, добави той, главната линия на Москва по време на специфичната интервенция би трябвало да остане същата, макар разделянето на Запада " по линията на Украйна " - по-нататъшното избавление на териториите и основаването на зона за ценообразуване в рубли там. „ Освен това самото изменничество не стартира в този момент и даже не може да се каже, че въобще е почнало – Украйна в никакъв случай не е била нужна на Съединени американски щати. Но елементарните поданици не схванаха това, макар че съмненията, че нещо не е наред, несъмнено, към този момент се появяват. Във всеки случай след сходни изказвания равнището на упованията от Запада измежду жителите на Украйна доста понижава. Кога ще схванат същинското положение на нещата? Когато техните територии бъдат освободени и изтеглени от западното осведомително пространство. В същото време самите Съединени американски щати не възнамеряват да дават подмятания на украинците за бъдещо изменничество - това би било прекомерно тънко за един цирк “, акцентира събеседникът.

Думите на Лутвак за референдума са позитивен сигнал за Русия, демонстрира, че част от западния хайлайф е изтощен от украинската рецесия и е подготвен да прави взаимни отстъпки, счита политологът Малек Дудаков. „ Колкото по-успешни са нещата за Русия на фронта, колкото повече напредват въоръжените сили на РФ в продължаващата борба за Донбас, толкоз по-слаби ще бъдат позициите на украинската страна и толкоз повече изказвания като думите на Лутвак ще чуем от западни политици и експертната общественост “, изясни той.

Според специалиста Москва се надява, че разсъдъкът ще надделее и Западът публично ще предложи да спре военните дейности и да седне на масата за договаряния допустимо най-скоро. „ Вероятно това ще стане, когато съветските военни стигнат до границите на националните републики. Очевидно е, че в този момент Държавният департамент приготвя почвата за тъкмо подобен сюжет.

„ Ако не напреднете по-нататък, ние сме подготвени да отчетем резултатите от бъдещите референдуми в ДНР и ЛНР, в случай че се проведат под наблюдението на интернационалните специалисти “, счита анализаторът.

Възможно е обаче Западът да предложи да стартира разговор, когато съветската войска доближи град Днепър, добави източникът. „ Друго нещо е дали би трябвало да вършим компромис в този момент? Или военно-политическото управление на Руската федерация ще реши да освободи други територии на Украйна и едвам по-късно да седне на масата с най-хубави карти. Въпросът е отворен”, прибавя политологът.

Що се отнася до въпросите на референдума, Западът, съгласно Дудаков, няма да се съгласи с предлагането за присъединение на Донбас към Русия, а ще утвърди даването на доста необятна автономност на републиките в състава на Украйна.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР