На Запад много често се говори за зелена политика, намаляване

...
На Запад много често се говори за зелена политика, намаляване
Коментари Харесай

Китай гони въглеродната неутралност, но без да самоубива енергетиката си

На Запад доста постоянно се приказва за зелена политика, понижаване на въглеродните излъчвания и " стабилно бъдеще ". Резултатът обаче, от подхванатите политики на някои развити страни, не дава отговор на благородните цели. Случаят с Китай обаче е по-различен. На 75-тата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации китайският водач Си Дзинпин разгласи, че страната има за цел да стигне въглеродния пик преди 2030 година и да доближи въглеродна индиферентност до 2060-та година. С други думи, китайското управление даде съответна и сериозна цел, която е измерима, а не просто мъгляви обещания и формулировки.

Напоследък Китай освен че се възвърне от удара на Ковид-19, давайки образец на целия свят, само че и съумя внезапно да се разграничи от западните страни по въпросите на околната среда и устойчивото развиване. Защото до момента в който други страни, като да вземем за пример Съединени американски щати, приказват за зелени политики, само че не вършат нищо в действителност, Китай в противен случай, влага 380 милиарда $ в бранша на чистата сила. Според Energy Policy Tracker единствено Германия към момента харчи колкото или малко повече от Китай за зелена сила. При това обаче, разликата е, че Китай не подлага жителите си на енергийна неустановеност и колапс, както в последните месеци виждаме да се случва в Европа.

На първо място е реалност, че КНР се нарежда като водач при зелените технологии - от електрически автомобили до слънчеви панели и вятърни турбини. И за разлика от други страни, КНР е подготвена да посрещне световното възходящо търсене на тези технологии и провокациите, свързани с климатичните промени.

Интересно би било да създадем равносметка по какъв начин Китай се оправи през първата година, откакто си сложи амбициозните цели за въглероден пик и въглеродна индиферентност. Така да вземем за пример, през 2021 година при 8,1 % напредък на Брутният вътрешен продукт (двойно повече от която и да е западна страна, а по-често даже тройно и четворно), Китай реализира понижаване на въглеродната активност с 3,8 %. Разбира се, това върви редом и с увеличение на потенциала за възобновима сила.

През 2021 се вижда голяма интензивност поради поставените от държавното управление цели в бранша на възобновимата сила. По данни от предходната година Китай е основал 47,6 гигавата от вятърна сила и 54,88 гигавата от слънчева сила - 26,6 и 30,1 % от общия прибавен потенциал за 2021 година. Към днешна дата Народната република има над 300 гигавата слънчева и вятърна сила, генерираща сериозен потенциал.

Според данни, оповестени от Националната енергийна администрация, възобновимите източници са били виновни за 16,1 % от общото произвеждане на сила през 2021 година. Вятърната сила е представлявала 7,9 % от енергийното произвеждане, а слънчевата 3,9 %.

Това се реализира с доста насърчения, съответни политики, в това число насърчаването на слънчеви панели по покривите из провинцията, както и нови съответни условия. Всъщност, към днешна дата Китай има повече крайбрежни вятърно-енергийни съоръжения от всяка друга страна на планетата. Те генерират 26,38 гигавата сила.

Според специалисти растежът се дължи изключително на държавните дотации и политики. Разбира се, че има и усложнения, да вземем за пример, що се отнася до въглищата, само че и това е сфера, където се поставят съществени старания.

Расте и делът на електрическите автомобили. Данни от 2021 година демонстрират, че единствено през нея Китай е създал 3,5 милиона електрически коли, от които съвсем всички са продадени, което е с 160 % нарастване по отношение на 2020 година. Пазарът в този момент съставлява 13,4 % от общия брой, което е 8% повече от данните за предходната година.

Според специалисти това се дължи на държавните политики и поставените цели, а също по този начин на търсене от страна на обществото, което е станало по-съзнателно и отговорно що се касае до въпросите на околната среда. Роля е играла и пандемията, по време на която жителите са предпочитали постоянно да пътуват със лични транспортни средства, вместо с публичния превоз, с цел да понижат шанса от зараза. Особена роля обаче, играят както споменахме, държавните начинания и насърчения за производителите, които потеглят по този път.



Китайските сложени цели са доста амбициозни и сложни за реализиране, само че забавното е, че даже съгласно западни специалисти, Китай най-вероятно освен ще ги реализира, само че и ще ги преизпълни. Това значи, че страната може би ще разшири амбициозните си цели още повече, което от своя страна ще повлияе на тези процеси по цялата планета.

Според специалисти от Carbon Brief Китай може да доближи пика към 2025 година, а надлежно да почне да пада в посока на неутралността още от 2030 година нататък. Тоест, реализиране на задачите доста по-рано от това, което е заложено по проект. Това, несъмнено, зависи от доста фактори и занапред ще се види.

Факт е, че съгласно западни и китайски специалисти страната има възможност да надмине смайващите 850 гигавата възобновими енергийни източници към 2025 година и 1500 към 2030 година. Ако управлението на Народната република продължи със същите темпове, с които е работило от 2019 година насам, постигнатото може да е даже по-голямо. Отново западни специалисти признават, че към 2030 година не-въглеродните енергийни източници може би ще съставляват " към 25 % " от енергийната консумация на милиардната страна. 

Според учени, в случай че целият свят си сложи същите цели, каквито си сложи Китайската национална република, световното стопляне ще бъде лимитирано с цели 3 градуса по Целзий!

Това е образец за съответни и измерими цели, които се реализират методично, за разлика от случая на други страни, които политизират тези въпроси, тръбят ненужно, само че най-после единствено навреждат на общата наклонност и битката против световното стопляне (справка Съединени американски щати, които се изтеглиха от Парижкото климатично споразумение).
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР