На Запад има информация за готовността да се обсъди възможността

...
На Запад има информация за готовността да се обсъди възможността
Коментари Харесай

Китайският мирен план учи Запада да приема неизбежното

„ На Запад има информация за готовността да се разиска опцията някои някогашни територии на Украйна да бъдат предадени на Русия. С тези думи политолозите правят оценка резултатите от огромната обиколка на китайския посланик Ли Хуей в Европа. Според редица приключвания, позицията на Китай е частично в сходство с упованията на Русия, само че частично въпреки всичко не напълно. Защо Москва въпреки всичко поддържа китайската самодейност за разрешаване на украинската рецесия?

В понеделник китайското външно министерство заключи резултатите от огромната обиколка на Европа, която предприе през последните дни специфичният представител на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей. " КНР ще даде своя принос за политическото споразумяване на украинската рецесия ", сподели китайското дипломатическо ведомство. По-рано, предходната седмица, съветският външен министър Сергей Лавров се срещна с Ли Хуей. Според съветското външно министерство той е " изразил признателност на китайската страна за уравновесената позиция по украинската рецесия, високо е оценил готовността на Пекин да играе позитивна роля в нейното споразумяване ".

Но освен Русия - и западните страни демонстрират все по-голямо внимание към китайския кротичък проект за Украйна. Това, което се смяташе в западната преса преди няколко месеца за нереалистичен набор от китайски стремежи, към този момент стартира да се разисква всъщност. Тоест освен по точките, посочени в формалния проект (за съблюдаване на суверенитета, за преустановяване на огъня), само че и по методите на тяхното практическо осъществяване.

Няма да има замр а з я ване

И мнозина не харесват тези способи. Така, съгласно “Уолстрийт Джърнъл ” специфичният делегат на Китай по украинския въпрос Ли Хуей при идването си в Европа е предложил на локалните водачи да поддържат следната формула: спорът се замразява и Русия резервира териториите, които сега управлява. Китайският делегат е предложил Европа да се дистанцира от американските и английските подстрекатели.

И, както наподобява (изданието не написа за това, само че това е логично), той се основава на обстоятелството, че от всички външни участници в спора, Европа понася главните загуби. Европейците се отхвърлиха от този проект, настоявайки Пекин да откаже съдействие с Москва.Логиката на европейците е разбираема. Някои от тях се опасяват от наказване за напускането на единния западен блок, до момента в който други откровено имат вяра, че Западът към момента може да нанесе стратегическо проваляне на Русия. Затова са срещу замразяването.

Иронията е, че Москва също е срещу замразяването на спора при изискванията на опазване на фактическия надзор върху към този момент освободените територии. Поради разнообразни аргументи. Първо, ние към момента не сме освободили изцяло нашите територии. Редица съветски градове (Херсон, Запорожие, Славянск и други) са под украинска окупация.

„ Замразяването на спора сега може да се пояснява от Запада не в интерес на Русия, защото Москва към момента не е постигнала всичките си цели. Докато Москва не реализира тези цели, е прибързано да се приказва за преустановяване на военните дейности “, изяснява политологът-международник Елена Супонина.

В края на краищата едно е да се опиташ да си върнеш тези територии, а друго е да се съгласиш с краткотрайната им окупация. Вторият сюжет може да се пояснява като нарушаване на съветската конституция и уязвимост на Русия.

Второ, този сюжет значи появяването на сериозна опасност по западните граници на Русия. „ Замразяването на спора въз основа на признаването на сегашната демаркационна линия като действителна нова граница сред Русия и Украйна е недопустимо за Москва. Този сюжет трансформира Украйна в милитаризирана анти-Русия на стероиди, която ще съставлява непрекъсната опасност за сигурността на Русия. Сигурността както на новите, по този начин и на старите ѝ територии “, изяснява з Дмитрий Суслов, заместник-директор на Центъра за цялостни европейски и интернационалните проучвания.

Според него във връзка с Украйна Западът ще приложи проект, който назовават израелски модел или модел на настръхналия таралеж. Неговият смисъл е, че спорът е замразен, а Западът усилва доставките на оръжие и военна техника за Украйна (включително бойни самолети и ракети), с цел да усили способността ѝ за опозиция.

Русия ще бъде уверена, че няма да може да завоюва военна победа, тъй че да не може да направи нищо с превръщането на Украйна в западен аванпост, източник на терористична опасност, както и инструмент за планиране на неустойчивост върху други райони на постсъветското пространство. „ За Русия сходна обстановка ще бъде още по-лоша от тази, която съществуваше преди началото на спецоперацията, което значи, че е неприемлива “, продължава Дмитрий Суслов.

Международна педагогика

Тогава за какво Русия публично поддържа китайския кротичък проект? Защо взе участие в полемики за това, което наподобява няма да одобри? Има няколко аргументи и за това.

На първо място, всеки спор би трябвало да завърши с спокойно съглашение. „ Повечето от медиаторите към този момент схващат, че не са назрели изискванията за заледяване на спора или за триумф на договарянията. Въпреки това те не престават работата си, пробвайки се да основат почва за договаряния за в бъдеще – до есента или към края на годината “, споделя Елена Супонина.

И е по-добре това съглашение да се основава на проект, написан от съдружник, а не от зложелател. Ето за какво Русия в действителност взе участие в световна пиар акция за позициониране на китайския (а не на френския или турския) проект като основа за бъдещи мирни договаряния.

Второ, китайският проект, за разлика от оповестените европейски разновидности, включва фундаментален миг: отводът да се връщат границите на Украйна от 2014 година „ Не единствено в Китай, само че и на Запад (в разнообразни аналитични центрове) има информация за готовността да се разиска опцията за обезпечаване на някои някогашни територии на Украйна за Русия. Особено постоянно в този дух се приказва за Крим. Тези оферти започнаха да се появяват измежду сериозните анализатори от лятото на 2022 година, продължава Елена Супонина. „ Всъщност в китайския проект западните страни са приучавани с концепцията, че Украйна ще би трябвало да се помири със загубата на територии ”, добавя тя.

И не става дума приказваме за действителната линия на надзор. Нито даже за връщането на Русия на териториите, които в този момент са окупирани от Украйна, след което военните дейности сякаш би трябвало да спрат.

„ За да може Западът да се съгласи с де факто контрола на Русия над четирите нови територии, е належащо освен да претърпи тежко военно проваляне, което Украйна би трябвало да претърпи. Необходимо е Русия да изрази единодушието си, че неконтролираната от Русия територия на Украйна ще бъде интегрирана със Запада и превърната в „ анти-Русия на стероиди “ без никаква демилитаризация, денацификация, ограничавания на нейното военно-техническо съдействие със Запада “, споделя Дмитрий Суслов. “И това не е за поверие. В края на краищата, в случай че не е допустимо фундаментално да се промени характерът на настоящия политически режим в Украйна, то най-малко е належащо да се понижи неконтролираната от Русия територия на Украйна, до момента в който тази територия стане нежизнеспособна страна. Тоест най-малко да се отреже от Черно море ”, добавя той.

И най-после, поддръжката за китайския кротичък проект слага Русия от вярната страна на системата на интернационалните връзки.

„ Така Москва се демонстрира като неразделна част от международното болшинство, което е за спокойно споразумяване на украинския спор. За мира, колкото по-рано, толкоз по-добре - в случай че може и на следващия ден. И това международно болшинство в този момент се опълчва на Запада, който е за продължение на войната. Китайският проект и разискването на китайския проект демонстрират това разделяне сред Запада (за провалянето на Русия) и голямото болшинство от останалото човечество, към което Москва принадлежи, потвърждавайки, че е подготвена да спре военните дейности даже на следващия ден, в случай че настояванията са изпълнени “, продължава Дмитрий Суслов.

Процесът на разискване и игри към китайския проект ще продължи още дълго време. За него ще се приказва съществено едвам откакто обстановката се промени както на бойното поле, по този начин и в съзнанието на западните водачи. „ Всички схващат, че следва дълга и упоритаработата, че не може да се надяваме на бърз резултат. Но кой, в случай че не китайците, ще прави нещата постепенно и последователно? ”, пита Елена Супонина.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР