На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се

...
На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се
Коментари Харесай

Днес отбелязваме Деня на бащата


На втория ден от Коледа, 26 декември, в България се отбелязва Денят на Бащата. На този празник се празнува бащинството и родителските грижи на мъжете. Празникът популяризира бащите и бъдещите татковци. В множеството страни Денят на бащата е всемирски празник.

Навсякъде по света празникът се отбелязва на разнообразни дати. Православната черква го празнува на 26 декември. В този ден се празнува паметта на Св. Йосиф Обручник, на цар Давид като прочут основоположник на Исуса Христа и на Яков, брат Божий, пръв християнски свещеник на град Ерусалим.

Според католическата традиция празникът се празнува на деня на Св. Йосиф 19 март. В над 50 страни Международният ден на бащата се отбелязва на всяка трета неделя на месец юни. В Русия път празникът се отбелязва на 23 февруари - Ден на бранителя на отечеството, боен празник, считан от мнозина за ден на мъжа.

В последните години необятна известност добива американският вид, който е тържествено маркиран за първи път във Вашингтон през 1909 година. Но, едвам през 1972 година президентът Ричард Никсън го афишира за формален празник.

На 26 декември е и християнският празник Събор на Пресвета Богородица. На този ден православната черква събира вярващите и възхвалява с благодарствени слова Божията майка – Дева Мария.

Отбелязват се също по този начин Свети Йосиф Обручник, Свети цар Давид, Свети Яков, брат Божий, пръв християнски свещеник на град Йерусалим.

Празнуват Йосиф, Йоско, Дарко, Дарина, Давид, Дако, Дачо.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР