Всяка година, щом стане време за матурите и директорите отчетат

...
Всяка година, щом стане време за матурите и директорите отчетат
Коментари Харесай

На 62 години Румен пробва за четвърти път да вземе матурата

Всяка година, щом стане време за матурите и шефовете отчетат подадените заявки, шефът на пловдивската ПГВАД „ Христо Ботев “ Константин Костадинов организира един и същи диалог. Звъни му специалист от Регионалното ръководство на образованието или пък напряко шефът и пита: „ Да не сте объркали нещо? “. В базата данни има абитуриент с ЕГН, което провокира изненада.

Но не, няма неточност! Той е роден през 1962 година и се явява към този момент четвърта година на матурата по български език и литература. На 59 години, на 60, след това на 61 и през днешния ден – на 62.

Румен Къдринов е зрелостникът на най-зряла възраст в тазгодишната акция

и държи изпита наедно с младежите на по 18 в една от пловдивските професионални гимназии,

написа „ Марица “.

Завършил е преди доста години мебелно произвеждане в ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване „ Христо Ботев “. Като момче, когато му било времето да се дипломира, прекъснал да учи. После се върнал и довършил класовете от гимназията независимо.

Семейството му е от кърджалийския край и поело към Турция при огромното изселване. Така житейските пътища на Румен и брат му криволичели през годините сред двете страни. Румен е работил по специалността си, а сега е чиновник в болница.

Трудно му е с матурата по български език и литература –

от една страна българският не му е майчин език, от друга – дълго време е бил откъснат от родината.

Но не се отхвърля да се явява на изпита – до момента в който успее.

Над 50 хиляди зрелостници се чака да се явят през днешния ден на наложителната матура по български език и литература. Изпитът се организира в 759 учебни заведения и 4185 зали в страната. Ангажирани са близо 13 хиляди квестори, които ще наблюдават за спазването на разпоредбите на изпита. Това заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР