Ситуацията с коклюш остава все така притеснителна. Последните данни показват,

...
Ситуацията с коклюш остава все така притеснителна. Последните данни показват,
Коментари Харесай

Усложненията при коклюша настъпват по време на заболяването

Ситуацията с коклюш остава все по този начин притеснителна. Последните данни демонстрират, че в страната позитивните проби са над 1000. 

" Трудно е да се каже, че обстановката е овладяна. Има минимум три аргументи да стигнем дотук - заболяването се повтаря на всеки три до пет години. Второ, че имаше една пауза по време на Ковид и тогава коклюш съвсем нямаше.  Ваксината поддържа малко по-кратък имунитет.  И някои по-малки фактори като миграцията, като смяната в климата също въздействат. Надявам се, че в скоро време ще е овладяна обстановката ", заяви  началникът на Клиника по инфекциозни заболявания проф. Георги Попов в студиото на " България заран ". 

По думите му хората не престават да са отрицателно настроени към имунизацията.

" Едно съвършено решение, което чакаха доста майки и бременни дами, най-рисков контингент са децата, изключително тези под 6 месеца, които нямат никакъв имунитет.  Промяната на първата ваксина от 2 месеца на месец и половина е идеално решение.  Не са доста спокойни хората. Тази антиваксинационна акция, която имаше по време на Ковид, се резервира и през идващите пандемии. Не всички са последователи, само че имам наблюдения, че рационалните хора, изключително майките, го вършат ", допълни  Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Професорът е на мнение, че е нужна предварителна защита, с цел да се понижи разпространяването на инфекцията.

" Превенцията е доста значима, само че болестта протича друго при имунизирани и неимунизирани и дребни деца и възрастни.  Понеже това е въздушно-капкова зараза, е значима доста добра респираторна хигиена.  За наслада, навлизаме в летния интервал, когато имаме опция да не се позволява събиране на доста хора в затворени колективи, да се проветряват пространствата и да не се популяризира инфекцията ", разяснява гостът.

Новородените са най-застрашени от болестта, смята  Попов.

" Усложненията могат да бъдат по време, а не след коклюш, тъй като това е най-опасното за новородени, за деца до 6-месечна възраст, при които настъпват присъщите апноични паузи. При тях няма тази кашлица, на която сме привикнали при по-възрастните.  По-скоро постковид синдром се дължи на някои вируси, които се реактивират след преболедуване на това заболяване.  Сега се образува една голяма каста от хора, които не са боледували или не са имунизирани и на това се дължи това нарастване на болестта ", добави той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР