На всички се е случвало пощенските кутии да бъдат заринати

...
На всички се е случвало пощенските кутии да бъдат заринати
Коментари Харесай

„СТОП реклама“: Как един стикер пази пощенската кутия от нежелани рекламни брошури?

На всички се е случвало пощенските кутии да бъдат заринати от рекламни брошури. Това към този момент може да бъде спряно. Как може да се спести доста хартия?

Брошури и разнообразни листовки стърчат от съвсем всяка пощенска кутия в София. За по-малко от минута могат да се съберат над 30 брошури. В доста от случаите обаче така наречен „ нежелана реклама “ отива непосредствено в кошчето за отпадък.

В опита си да лимитират рекламите и да спрат куриерите някои прибягват до заплашителни надписи в ярки цветове. А други са измислили по какъв начин да „ автоматизират “ процеса по изхвърлянето на листовките и брошурите. В един блок в столичния квартал „ Люлин “ са поставили кошче за отпадък пред пощенската кутия, с цел да може брошурите да падат непосредствено в него.

Всичко това може да бъде избегнато с новия екологичен механизъм „ СТОП Реклама “. Оказва се, че единствено с един стикер можем да спрем бълването на реклами от пощенските кутии.

„ Стъпките са доста лесни. Влиза се в stopreklama.net. Там се попълня една форма  и до една-две седмици получавате стикера си в пощенската си кутия “, изяснява Георги Табаков.

„ То не е единствено един стикер. Работим с Асоциацията за съвременна търговия. Там членуват огромна част от комерсиалните вериги. Те също ни поддържат. До огромна степен се преценяват със стикера. Проучването демонстрира, че в случай че сте залепил стикер на пощенската си кутия, ще получавате 80% по-малко брошури “, споделя и Марина Христева, началник на плана „ СТОП Реклама “.

Според данните на плана „ СТОП Реклама “ в София има над 670 000 семейства, като за година всяко едно получава сред 12-15 кг листовки. „ 10 000 тона хартия минават през пощенските кутии в София под формата на рекламни брошури. Това се равнява на 200 000 дървета “, безапелационна е Мария Христева.

„ Тонажите не са дребни. Ако го умножите по това, което коства на общината, а това е по цени от 21 година, става дума за 350-450 лв. на звук. Ако ги умножите на 10 000, това значи, че общината през налозите, които взима  от всички нас, заплаща от порядъка на 3,5 или 4,5 благ. лв. единствено, с цел да се оправи с този боклук “, твърди и Георги Табаков.

До тук са раздадени близо 25 000 стикера. „ Това съставлява към 4% от популацията на София. Във всички други страни, когато са започвали с сходен вид механизми са покривали тъкмо толкоз - 4-5% в началото. Идеята е колкото се може повече семейства да се откажат от хартиената реклама. Да речем в София таванът е към 50% от семействата “, споделя още Марина Христева.

С помощта на така наречен „ зелен калкулатор “ всеки самичък може да пресметна какъв брой тона хартия отива за реклама и каква е нейната цена. Откакто има стикер Радостина не е получавала реклами.

„ Аз си го залепих и нямах никаква вяра. Този стикер стои съвсем една година към този момент. Ако бяхте пристигнали преди два дни, щяхте да видите всички пощи цялостни. Само там, където има стикер, пощите си стоят празни. Инициативата доста ми харесва. Това е част от моето право да кажа че желая или не желая нещо. От друга страна - това е елементарен метод да предпазя пощата от неща, които не ми трябват “, безапелационна е Радостина Медведева.

С помощта на „ Зеления калкулатор “ всеки може да сметне какъв брой хартия ще спести за година и каква е цената на рекламните материали. Освен по-малко хартия, това ще спести и разноски на самите компании. „ Те са свързани нещата - в случай че множеството хора не желаят да получават брошури, комерсиалните вериги могат да понижат своя тираж “, добавя Радостина Медведева.

От „ СТОП Реклама “ един път годишно взимат и остарели брошури, с цел да ги рециклират. Всеки, който през годината е събирал остарели реклами, може да пристигна веднъж годишно и да ги съобщи за преработване. В подмяна ще получи една ябълка.

„ По-добре е реклама в интернет, в сравнение с хартия. Ние непрекъснато ги взимаме от пощенската кутия и ги прибираме някъде. Ползваме ги за опаковки и ги изхвърляме “, споделя Бончо Николов.

„ Идеята е, в случай че може да отправим едно обръщение към хората - намалявайте хартията, само че имайте поради, че това ще понижи и маркетинговите разноски на другите марки и вероятно крайните цени за потребителите “, изяснява и Габриела Руменова от платформата „ Ние, потребителите “.

Финалът на плана е през май. След това всеки, който желае може да си разпечата стикер и самичък от уеб страницата на " СТОП Реклама ", който ще продължи да действа.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР