На всеки 100 жени в Китай се падат по 125

...
На всеки 100 жени в Китай се падат по 125
Коментари Харесай

Защо в Китай има толкова малко жени

На всеки 100 дами в Китай се падат по 125 мъже . В бъдеще там ще има 40 милиона неженени мъже. " В селските региони е мъчно и скъпо да се ожениш. " Това покачва риска от изнасилвания и трафик на дами. Как се стигна дотук? Ето коментара на :

Населението на планетата към този момент е над 8 милиарда души. Но в най-населената страна в света хората понижават. Десетилетия наред Китай се опитваше да овладее раждаемостта. Затова до 2016-а двойките имаха право единствено на по едно дете. Но и по-късно не настъпи изключително огромна смяна. Днес населението на Китай понижава и застарява. 

Сериозни проблеми за опазването на здравето и стопанската система

" Китай ще остарее вместо да забогатее ", споделя И Фусян. Той е професор по гинекология и акушерство в Уисконсинския университет в Съединени американски щати. " Преди две години на всеки един китаец на 65 или повече години се падаха петима в работоспособна възраст ", споделя той. Според него до 2035 това съответствие ще е единствено 2,4. А до 2050 година - едвам 1,6. " Това значи, че разноските за обществено и здравно обезпечаване в Китай ще набъбнат, а общественият дълг ще се усили. "

Той чака, че поради спада в популацията стопанската система на Китай няма да пораства толкоз решително. Здравната система също е изправена пред рецесия, защото броят на възрастните пациенти ще нараства. 

Китай от години се пробва да обърне наклонността и да стимулира двойките да имат повече деца . Миналата година управляващите в Пекин позволиха даже и трето дете. Но огромна част от обществото не желае второ дете или пък не може да си разреши такова поради високите цени на образованието и живота в Народната република. Камо ли трето.

Мъжете в Китай са доста повече от дамите

Друг проблем: политиката, която позволяваше единствено едно дете, докара до голям брой селективни аборти. Момчетата са раждани с преимущество, девойките постоянно са абортирани . Причината е, че в китайската просвета и общество момчетата постоянно се ценят повече от девойките . Така през днешния ден на всеки 100 дами в Китай се падат по 125 мъже, което основава сериозен проблем за тях да си намерят половинки. " В селските региони е доста мъчно и скъпо да се ожениш ", изяснява професор И. 

В бъдеще в Китай ще има 40 милиона неженени мъже. Това заплашва обществената непоклатимост и покачва риска от изнасилвания и трафик на дами. " Много мъже в Китай са принудени да се женят за булки от прилежащи страни като Мианмар, Виетнам и Лаос. По този метод неналичието на дами се придвижва в прилежащите страни ", изяснява И.

" Жените са в извънредно мъчно състояние "

И в политиката мъжете преобладават. Седемте членове на Постоянния комитет на Политбюро на Централен комитет на ККП са мъже. Единствената жена във втория по значимост партиен орган напусна през октомври. 

" Тъй като дамите в Китай не са тези, които вземат значимите решения, политиката в страната не се прави за тях ", споделя Валери Тан от Китайския проучвателен институт в Берлин. Жените в Китай са ощетени - това е една от аргументите те да раждат все по-малко деца. " Жените са сложени в извънредно нестабилно икономическо и обществено състояние. А това не вещае нищо положително за раждаемостта и за бъдещото икономическо и обществено развиване на Китай ", изяснява Тан. 

Политиката за " нулев Ковид " също способства за намаляването на популацията, добавя тя. " Резултатът е икономическа и социална неустановеност. По този метод става още по-трудно дамите да бъдат уверени да стават майки на повече от едно дете или въобще да родят ", счита Валери Тан.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР