На връх празника на града 15 август, Голяма Богородица, община

...
На връх празника на града 15 август, Голяма Богородица, община
Коментари Харесай

Питат варненци за съдбата на Дупката

На връх празника на града 15 август, Голяма Богородица, община Варна започва допитване до жителите на града каква да е ориста на така наречен Дупка в центъра (теренът сред бул. " Княз Борис Първи " и ул. " Княз Александър Батенберг ", ул. " Воден " и ул. " Архимандрит Филарет " ). Предвижда се допитването да се организира в две направления - изследване на настройките измежду експерти в региона на архитектурата, градоустроустройството, културата, туристическия, хотелиерски, ресторантьорския бизнес и други заинтересувани страни, след което ще бъде търсено и необятно публично мнение посредством анкета, формирана на база обработените отзиви на експертите от първия стадий. След култивиране на резултатите ще бъде разгласен интернационален конкурс за пространството, съобщи кметът Иван Портних.

Подробна информация за Дупката ще бъде качена в специфичен уебсайт, който ще бъде пуснат идната седмица.

Т. нар. Дупка е пространство, ситуирано в идеалния център на града, и следва да съчетава разнообразни публични и търговски функционалности, които да създадат сектора от бул. " Княз Борис Първи " и близките публични пространства към ул. " Воден " и ул. " Шипка " още по-живи и използваеми, обясниха специалистите от Обединение " Идея за Варна ", които ще изготвят изследването.

Целта е да се откри точната функционалност на пространството, като насочна точка от пешеходната зона на Варна към Приморския парк, Римски терми - огромни и дребни, пристанището и други градски музеи, археологически обекти и публични пространства. Улиците " Хан Аспарух " и " Александър Батенберг " са значима връзка сред морето и дейната градска зона, които от десетилетия са блокирани от така наречен Дупка.

Затова бъдещите пространства би трябвало да обслужват преди всичко публичния интерес и да интегрират по актуален и наличен метод откритите археологически полезности, разяснява основният проектант на община Варна Виктор Бузев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР