На Велики петък е разпнат Божият син Исус Христос. Със

...
На Велики петък е разпнат Божият син Исус Христос. Със
Коментари Харесай

Днес е Разпети петък - не се яде, пие и работи

На Велики петък е разпнат Божият наследник Исус Христос. Със гибелта си той изкупува греховете на човечеството. На този ден не се служи Света литургия, тъй като се има вяра, че Сам Господ е принесъл Себе Си в жертва. Отслужва се обаче Вечерня, когато се напомнят и съпреживяват Христовите премеждия, гибел и заравяне.

Ако сте решили да се придържате към канона, запомнете, че на Разпети петък не е разрешено да се яде и пие нищо, даже вода. Не би трябвало да подхващате и никаква работа. На този ден всички страдат с Богочовека, съпричастни са с неговата гибел и заравяне. Подобен " непоколебим пост " обаче надали е изпълним за всички. Преценете сами за себе си дали сте способни да се справите с толкоз ограничавания.

Вечерта отидете на работа. В средата на храма на особено издигнато място ще видите гроба на Исус, декориран с цветя. На Престола е сложена Плащаницата, с която е завито тялото на Христос след свалянето му от кръста. Тя съставлява парче плат, на което е извезан обликът на положения в гроба Спасител. Върху нея се слагат Евангелието и Кръстът.

Канонът повелява да отидете в църквата по този начин, все едно отивате на заравяне на собствен непосредствен човек. Не забравяйте да вземете със себе си цветя. Посещението в храна не е за здраве и благоденствие. След като влезете в църквата, приближете се към " издигнатия гроб " и се поклонете на Плащаницата. Трябва да целунете поредно Христовото тяло, Евангелието и след това Кръста. Положете цветята, които носите.

Малцина знаят, само че църквата се обикаля и на Разпети петък, само че единствено един път, а не три пъти както против Великден. След като свещеникът изнесе плащаницата на вечерното свещенодействие, с нея се върви и алегорично се прави погребението на Христос. В края на службата свещеникът я взема от престола и я поставя в " гроба " в центъра на храма. Поклонението пред нея продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася назад в олтара - минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден.

Минаването под плащаница на Разпети петък е тип алегорично погребение на човешките грехове, които Христос изкупува със гибелта си. Затова през целия ден хората минават за помилван и за здраве. Богословите изясняват, че в действителност минаването под издигнатото място в действителност е израз на поклонението, смирението и скръбта на вярващите пред гроба на Христос, само че също по този начин и на признателност за изкуплението, което им е дарил. На всеки, минал под " масата ", свещеникът би трябвало да даде цвете - израз на благословия, духовна разтуха и религия във възкресението на Христос. Свещениците раздават и осветлен здравец, който е хубаво да бъде засаден в домовете.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР