На въпроса дали вълнистото папагалче хапе своя стопанин или друг

...
На въпроса дали вълнистото папагалче хапе своя стопанин или друг
Коментари Харесай

Хапят ли вълнистите папагалчета?

На въпроса дали вълнистото папагалче хапе своя собственик или различен човек, открил контакт с него, отговорът изрично е одобрителен. По-интересно е по кое време и за какво хапе това радостно и пъстро малко птиче?

Причините за демонстрация на експанзия при папагала, каквато е хапането, постоянно са справедливи. Ето най-често срещаните.

1. Вълнистият папагал хапе, тъй като е в интервал на линеене - това е време, в което старите пера падат и на птицата израстват нови. Линеенето е особено положение за доста бозайници и птици и папагалите не вършат изключение. Това положение обаче провокира дискомфорт на птицата, тъй като усеща сърбеж и това я прави раздразнителна и нападателна. В интервала на линеене е добре вълнистото папагалче да не бъде безпокоено, защото най-вероятно ще отговори с хапане.

2. Като всяко живо създание папагалът може да е изтощен, в неприятно въодушевление или болен. Тези положения нормално елементарно се разпознават с един взор. Жизнерадостната другояче птичка стои потисната и с бухнала перушина. Това е знак, че не се усеща добре. Ако в подобен миг, стопанинът реши да го вземе на ръце или да си играе с него, птицата може да го клъвне, с цел да му даде знак, че се нуждае от успокоение.

3. Поради хормонални аргументи - в размножителния интервал на вълнистото папагалче и по време на половото съзряване тази дребна птичка усеща хормонално напрежение, което избива в раздразнителност и експанзия.

4. Когато папагалът се опасява за живота си той хапе - разнообразни обстановки могат да бъдат разпознати от птицата като застрашаващи нейния живот и тогава тя се пази по всевъзможен начин. Едно от най-силните оръжия, които има, е клюнът и птицата го употребява безкомпромисно. Най-вече това се случва в интервала на акомодация, когато вълнистото папагалче още не познава ситуацията и се усеща нестабилно. Опитомяването би трябвало да става последователно и търпеливо, всяко избързване може да коства едно захапване.

5. Вълнистият папагал пази своята територия - тази птичка е териториална и брани своето. Всяко безразсъдно пъхане на пръст в клетката може да се накаже с кълване. Затова е по-сигурно да се взима птицата в ръце, когато е отвън клетката си.

Не е рационално да се нервира птицата, когато се храни вълнистия папагал, почива или е заета с тоалета си. Такава несъобразителност може да провокира експанзия при папагалчетата.

Прочетете още за държанието на вълнистите папагалчета и по какъв начин се гледа вълнист папагал.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР