На тях трябва да се гледа като инвестиция, казва зам.-министър

...
На тях трябва да се гледа като инвестиция, казва зам.-министър
Коментари Харесай

92% от българите са със задължителните ваксини

На тях би трябвало да се гледа като инвестиция, споделя зам.-министър

Ваксинопрофилактиката би следвало да се преглежда като инвестиция, а не като разход, сподели заместник-министърът на образованието и науката Генка Петрова по време на Втората национална конференция по ваксинопредотвратими болести, която се организира в столичен хотел. Намаляването на равнището на ваксиналното покритие покачва разноските за лекуване. От икономическа позиция, когато се приказва за разноски, се схваща плеяда от разноски, в това число и разноските на пациентите, които те заплащат за услуги, за инвалидизация, за болката, депресията, добави тя.

Данните за ваксиналното покритие в страната и броя на заболелите, които събрахме за интервала 2018 г.– 2022 година, демонстрират, че ваксиналното покритие в страната е високо и доближава 91% - 92%, само че с ваксини от наложителния имунизационен календар, уточни проф. Петрова. В местата, в които ваксиналното покритие против морбили, паротит и рубеола е към 87%, броят на заболелите е най-голям, сподели още тя и напомни за появили се преди години местни инфекции от морбили, довели до много висока смъртност.

Директните медицински разноски за амбулаторно лекуване на острата фаза на болесттите са най-високи за лекуване на хепатит Б, уточни тя. Прави усещане, че когато има зараза, нарастват и директните, и индиректните разноски, сподели още проф. Петрова и уточни, че хората на и над 65-годишна възраст, подлежащи на имунизация против грип през 2022 година са били 363 хиляди, само че са ваксинирани 157 хиляди. Когато изчислихме директните разноски за лекуването на тези от тях, които биха се срещнали с вируса на грип – към 30%, видяхме, че те биха били към 34 млн.лв., а индиректните – към 50 млн.лв., добави проф. Петрова.

Други, по-стари изследвания, демонстрират, че за 20-годишен интервал след въвеждането на наложителната имунизация против хепатит Б, броят на инфектираните спада с близо 10 пъти и към този момент са към 150-200 случая на година. Масовата имунизацията против хепатит А, която е целесъобразна, би била преференциална за здравна система, в случай че заболеваемостта е над 4600 души на година и би спомогнала да се понижи циркулацията измежду популацията.

В изследване, пресметнало индиректните разноски от преждевременната смъртност от COVID-19, се показва, че изгубените години живот са близо 183 хиляди и икономическите загуби са над три милиарда лв., като в тази сума не са включени разноските за лекуване. Изгубените години живот от преждевременна смъртност от зараза с човешки папилома вирус са 2823, а икономическите загуби са 57 млн.лв.

Във форума вземат участие и заместник-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски, вирусолози, епидемиолози, представители на СЗО и на УНИЦЕФ, оповестява Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР