На Цифровата асамблея, която се открива днес в София, Европейската

...
На Цифровата асамблея, която се открива днес в София, Европейската
Коментари Харесай

ЕК стартира програмата за цифровите технологии в Западните Балкани


На Цифровата асамблея, която се открива през днешния ден в София, Европейската комисия започва програмата в региона на цифровите технологии за Западните Балкани. С нея се цели да се поддържа преходът на района към цифрова стопанска система и да се създадат налични за всички негови жители изгодите от цифровия преход — да вземем за пример интензивен стопански напредък, повече работни места и по-добри услуги.

Мария Габриел, комисар по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество, съобщи: Цифровото пространство по определение няма граници, то обгръща райони и континенти. Целта на днешната Цифрова асамблея, на която даваме старта на Програмата в региона на цифровите технологии за Западните Балкани, като продължаваме да следваме ясния ангажимент, деклариран от водачите на Европейски Съюз в декларацията за поддръжка, подписана в София на 17 май. Целта на събитието е да се подсигурява, че жителите на района на Западните Балкани могат в цялостна степен да се възползват от преимуществата на бързото и неизбежно цифрово превръщане на света. Участието в Програмата в региона на цифровите технологии ще подсигурява, че жителите разполагат с нужните умения, с цел да посрещнат потребностите на новата стопанска система, и ще спомогне за модернизацията на обществената администрация, повишението на равнището на киберсигурността, разширението на свързаността, подобряването на стопанския климат, както и ще подсигурява, че жителите разполагат с нужните умения, за посрещнат потребностите на новата стопанска система.

Програмата в региона на цифровите технологии за Западните Балкани:

Комисията и министрите от шест сътрудници от Западните Балкани — Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Бившата Югославска република Македония и Сърбия — се ангажират да:

- Инвестират в широколентовата съгласуваност:
Добрата цифрова инфраструктура е изключително значима за разгръщането на широколентовия достъп в Западните Балкани. По линия на Рамката за вложения в Западните Балкани (WBIF) ще бъдат отпуснати 30 милиона евро под формата на безплатни средства, предопределени за създаване на инфраструктура за широколентов достъп в района, с цел да се активизират стратегическите вложения и да се насърчи социално-икономическият напредък.За Албания към този момент беше утвърден пакет за техническа помощ по линия на WBIF като един от първите капиталови пакети.

- Увеличават равнището на киберсигурността, доверието и цифровизирането на индустрията:
Европейски Съюз и Западните Балкани имат обща цел да подобрят сигурността и доверието онлайн. Програмата в региона на цифровите технологии за Западните Балкани ще поддържа построяването на потенциал в региона на доверието, сигурността и цифровизирането на индустрията в Западните Балкани, тъй че да се подсигурява, че всички браншове се възползват от нововъведенията в цифровите технологии.

- Укрепват цифровата стопанска система и общество:
Програмата в региона на цифровите технологии ще подкрепи електронното ръководство, електронните публични поръчки, а също и инструментите на електронното опазване на здравето и ще увеличи цифровите умения на жителите. Това ще бъде реализирано посредством поддръжка на ангажирането и представянето на Западните Балкани в самодейностите и събитията на Европейски Съюз. Сред тях е и срещата „ Startup Europe Summit 2018 “ в София, която дава опция на започващи предприятия от района да се свържат с огромните европейски центрове и да работят в мрежа с тях; допускането на студенти и младежи от Западните Балкани до присъединяване в плана за стажове „ Цифрова опция “, с цел да могат директно да вземат участие в образования в региона на цифровите технологии; също и отварянето на самодейността „ Европейска седмица на програмирането “ за присъединяване на всички сътрудници от Западните Балкани, с което в района ще бъдат поощрени уменията за програмиране и цифровата просветеност.

- Стимулират научноизследователската активност и нововъведенията:
Програмата в региона на цифровите технологии ще помогне да се основат национални научно-изследователски структури и да се разработят модерни цифрови инфраструктурни уреди в Западните Балкани и ще ги интегрира в нововъзникващото цифрово европейско научноизследователско пространство. Тези действия ще обезпечат образование на международно ниво за ново потомство научни служащи и инженери и ще насърчат междудисциплинарното съдействие.

Като има поради мащаба на нужните вложения, Комисията се ангажира да си сътрудничи тясно с всички сътрудници и с управляващите от Западните Балкани за да се проучат методите за финансиране и координирано извършване на програмата в региона на цифровите технологии.

Инициативата за разговор сред Европейски Съюз и Западните Балкани в региона на осведомителните и информационните технологии, основана взаимно с сътрудниците от Западните Балкани, ще има за задача да следи осъществяването на Програмата в региона на цифровите технологии.

Програмата в региона на цифровите технологии за Западните Балкани е резултат от общите старания на шестте колегата от Западните Балкани и Европейската комисия. Тя беше показана на 6 февруари 2018 година като една от шестте предпочитани начинания в известието „ Надеждна вероятност за разширение и засилен ангажимент на Европейски Съюз за Западните Балкани “.

Ангажиментът за пускане на Програмата в региона на цифровите технологии беше разгласен по време на срещата на върха за Западните Балкани в региона на цифровите технологии, състояла се през април тази година, на който беше оповестена и пътна карта за намаление на таксите за роуминг
сред страните от Европейски Съюз и сътрудниците от Западните Балкани.

На срещата на върха в Триест през юли 2017 година държавните ръководители от Западните Балкани се ангажираха с цифровата интеграция като един от четирите съставния елемент на Многогодишния проект за деяние за районната икономическа област.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР