На церемонията на 68-ия Международен филмов фестивал в Берлин, сред

...
На церемонията на 68-ия Международен филмов фестивал в Берлин, сред
Коментари Харесай

Филм с българско участие грабна „Златна мечка” на Берлинале

На церемонията на 68-ия Международен кино фестивал в Берлин, измежду отличенитесе подреди и филмът "Не ме докосвай " на румънската режисьорка Адина Пинтилие - копродукция с българско присъединяване. Той получи премията "Златна мечка ".

Копродуцент на кино лентата е Мартичка Божилова, музиката е поверена на Иво Паунов, Ирмена Чичикова извършва една от основните функции, а Георги Налджиев има поддържаща роля, оповестиха международните организации.



Изборът на журито изненада критици и публицисти, които възприемат лентата като извънредно самоуверен опит. Пинтилие съобщи, че самата тя не е очаквала филмът ѝда завоюва премията. Той е взаимен план с румънско, немско, чешко, българско и френско присъединяване и в нея героите търсят фамилиарност, само че в същото време се боят от нея.



По време на конференция, откакто взе трофея, румънската режисьорка съобщи, че филмът приканва феновете да изпитат състрадание, да одобряват различността и да премислят визиите си за всичко. "Ето за какво си мисля, че за доста хора този филм може би няма да е прелестен, само че в това време ние провокираме вас, феновете, да водите разговор и да погледнете себе си ", сподели Пинтилие.



Полската режисьорка Малгожата Шумовска получи Голямата премия на журито за кино лентата "Лице " ( "Twarz "). Филмът споделя за млад мъж, който претърпява трудова акцидент и безусловно изгубва лицето си. Направена му е интервенция и му е присадено ново лице, само че когато се завръща в родния си град от болничното заведение, околните му се отдръпват от него.



"Сребърна мечка " за постановка получи Уес Андерсън за анимационния филм "Кучешкия остров ". В него се споделя за японски град, в който избухва зараза от кучешки грип и управляващите издават заповед всички кучета да бъдат изхвърлени на бунище, намиращо се на изолиран остров.

Актьорът Бил Мъри, който озвучава едно от кучетата, взе премията на галацеремонията от името на Андерсън. "Никога не съм си помислял, че иска ми се случи да отида да работя като куче и ще се прибера вкъщи с мечка ", пошегува се той, до момента в който държеше статуетката.



Наградата за най-хубав артист получи французинът Антони Бажон за ролята си на наркоман, опитващ да се отърве от порочния табиет благодарение на религията във кино лентата "Молитвата " на френския режисьор Седрик Кан. "Много се молих да получа мечка ", сподели Бажон на конференция след церемонията по награждаването. "Много е значимо да покажем на наркозависимите, че има път за отърваване от тяхното пристрастяване — в този филм манастирът и религията оказват помощ на този човек ", добави той.



За най-хубава женска роля бе отличена 68-годишната Анна Брун за кино лентата "Наследничките " на парагвайския режисьор Марсело Мартинеси.

Приз за най-хубав сюжет получиха Мануел Алкала и Алонсо Руиспаласиос за лентата "Музей ", в която се споделя за възпитаници, откраднали през 1985 година артефакти от Националния музей по антропология в Мексико.



Наградата за извънреден артистичен принос отиде при Елена Окопная за костюмите и за цялостната визия на съветския филм "Довлатов ".



Победителите бяха избрани от шестчленно жури, ръководено от немския режисьор Том Тиквер. На фестивала бяха излъчени към 400 кино лентата.

68-ото издание на филмовия фестивал, за първи път в историята, беше закрито с български филм. Около 2000 фенове гледаха и приветстваха лентата на Милко Лазаров „ Ага”. За последно страната ни е взела участие в главната стратегия на фестивала преди 29 години.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР