На Централната избирателна комисия (ЦИК) й се наложи да освободи

...
На Централната избирателна комисия (ЦИК) й се наложи да освободи
Коментари Харесай

Ковид покоси задграничните избирателни комисии

На Централната изборна комисия (ЦИК) й се наложи да освободи повече от 200 членове на секционни изборни комисии в чужбина в деня преди балотажа на президентските избори и да ги размени с други (списъците със смените  и ).

Основната причина е, че хората са дали позитивен тест за коронавирус. Други са възпрепятствани да правят работата си поради ограничаващите ограничения против пандемията в страните, в които живеят. А някои не могат да се явят и поради чисто персонални аргументи.

Отсъстващите са сменени с аварийни членове. На днешното съвещание на ЦИК се разбра, че ще се наложат и други смени в изборния ден, защото още членове на на комисии не могат да вземат участие по гореизброените аргументи. На едно място - в Ерфурт, Германия, се наложи двете планувани за града секции да се обединят в една, тъй като се оказа невъзможно да бъде напълнен съставът на една от секционните комисии. Адресът им обаче е на едно и също място - българското учебно заведение „ Никола Вапцаров " на Am Bach 6 99098. По тази причина на жителите не се постанова да пътуват до различен адрес или друго обитаемо място.

Гласуването върви

Иначе гласуването в чужбина стартира в 20 часа българско време в събота (7 часа локално време на 21 ноември) в секцията в Крайстчърч, Нова Зеландия, оповестиха от Министерство на външните работи. В 9 часа българско време в неделя изборният развой там мече беше завършил.

След решение на ЦИК от събота, бюлетините за секцията в Нова Зеландия, както и за две от секциите в Австралия – Аделаида, Бризбън, и за секцията в Сейнт Луис, щата Мисури, в Съединени американски щати, бяха разпечатани на място. Причината е, че се оказа невъзможно да бъдат доставени в точния момент поради късите периоди и огромни дистанции. За задачата от ЦИК им беше изпратен по електронен път специфичен пример.

От външното ни министерство, взаимно с DHL, съумяха в границите на 72 часа да приготвят, изпратят и доставят до всички континенти по света (с изключение на Антарктида) общо 710 000 бюлетини за 750 секции, както и 326 машини, избрани за 208 секции. Така 99.47 % от секциите бяха снабдени с нужните машини и бюлетини, рапортуваха от Министерство на външните работи.

Задграничните секции - какъв брой и къде

На втория тур на президентските избори българските жители по света могат да гласоподават в 749 секции в 68 страни. Най-голям брой изборни секции бяха разкрити във Англия - 132 секции, Турция – 126, Германия – 82,  Испания – 69, Съединени американски щати - 55 секции, Гърция – 26.

Точните адреси на изборните секции са оповестени на уеб страницата на Министерство на външните работи на ,  а описите за гласоподаване отвън страната на: .

От ЦИК разгласиха телефонните номера, на които могат да се подават тъжби и сигнали за гласуването отвън страната:

0884 690 780

0884 476 747

0882 717 801

0882 625 302

0882 814 303
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР