На този кадър се вижда ракетата “Ънха 3, която ще

...
На този кадър се вижда ракетата “Ънха 3, която ще
Коментари Харесай

Безпрецедентно: Северна Корея покани чуждестранни журналисти да заснемат ракетата, която ще изстреля спътника “Кванмьонсон 3”!

 DPRK rocket on pad

На този кадър се вижда ракетата “Ънха 3 ”, която ще изстреля спътника “Кванмьонсон 3 ” в интервала сред 12 и 16 април 2012 г.  Image: Korean Central News Agency

Ето един линк, на който може да разгледате фотоси: http://www.theolympian.com/2012/04/08/v-standalone/2061862/rocket-in-position-at-launch-pad.html

Но както припомня уеб сайтът NorthKoreaTech.org, даже и тази покана на задгранични публицисти няма да спре дебата по отношение на същинските цели на задачата. Например: съгласно севернокорейска информация това, което е показано пред публицистите, е същинският сателит “Кванмьонсон 3 ”. Това е любопитен факт. Защо биха посочили самия сателит пред публицистите, когато това излага на риск неговата продуктивност в резултат на импортирания от публицистите прахуляк в залата за снимане? И също по този начин – за какво изкуственият сателит към момента не е прикачен към ракетата – развой, който постоянно лишава дни наред – а до изстрелването не остава доста време? Дали това не е някакъв модел на изкуствения сателит – и дали в конуса на ракетата няма някакъв различен вид товар?

Но без значение от тези въпроси, които карат феновете на космонавтика да се учудват, няма нищо, което да наподобява най-малко на пръв взор притеснително на стартовата площадка. Това, което се вижда, в действителност наподобява на галактическа ракета. Не на бойна. Така че може да се каже с известна доза сигурност, че Северна Корея в действителност ще се опита да изстреля сателит, въпреки че въпросът дали ще бъде употребен единствено за мирни цели продължава да е под въпрос.

Северна Корея желае да изстреля спътника във връзка 100-годишнината от рождението на създателя на комунистическата страна Ким Ир Сен. Ким Ир Сен управляваше страната до 1994 година. Оттогава на власт бе неговият наследник, Ким Чен Ир.

Но Ким Чен Ир умря изненадващо в края на миналата 2011 година. Сега властта на Корейската народно-демократична република се чака да поеме синът на Ким Чен Ир, Ким Чен Ун. Едно сполучливо изстрелване на неестествен сателит би могло да затвърди властта на загадъчния Ким Чен Ун.

Много неща биха могли да се случат към изстрелването на изкуствения сателит, по тази причина следим старта с голям интерес. Изстрелването е жигосано от интернационалната общественост – освен от обичайните “неприятели ” на Северна Корея – Съединени американски щати, Япония и Южна Корея, само че също по този начин и страни като Китай и Русия, които са били в положителни връзки със Северна Корея, показаха тревога.

Япония и Южна Корея неведнъж подчертаха, че при положение, че ракетата се отклони от курса и заплаши територията на тези две страни, ще се опитат да я смъкват. Ако сходно нещо се случи, това може да се изтълкува от Северна Корея като боен акт и да се стигне до непредвидими последици. Корейската народно-демократична република неведнъж прикани интернационалната общественост да не ползва двоен стандарт към страната, тъй като всеки има право да изследва космоса за мирни цели.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР