На този ден през 1916 г. професор Иван Шишманов заедно

...
На този ден през 1916 г. професор Иван Шишманов заедно
Коментари Харесай

На този ден: Иван Вазов е номиниран за Нобелова награда

На този ден през 1916 година професор Иван Шишманов дружно с ръководителя на Българска академия на науките Иван Гешов издигат кандидатурата на Иван Вазов за Нобелова премия за литература. Писателят към този момент е известен в Швеция - през 1895 година “Под игото ” е преведен там. 

Преводач на шведски е доктор Алфред Йенсен. През 1912 година той към този момент е член на Нобеловия комитет, който го изпраща у нас с задачата да се срещне с български учени и писатели. За страдание, през 1917 година премията не е връчена на Иван Вазов, а на Вернер декор Хайденщам (Швеция). 

Творчеството на Вазов оставя ярка диря в родната литература, а още приживе той е разгласен за неин " патриарх ". В своята дългогодишна кариера той слага жалони като стихотворец, публицист и драматург, а пловдивският интервал от живота му е измежду най-силните в неговото творчество.  

Досега у нас номинирани за Нобелова премия за литература са били Иван Вазов, Пенчо Славейков, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Любомир Левчев, Блага Димитрова и Йордан Радичков. До през днешния ден обаче нито един българин не е печелил влиятелния приз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР