На тези избори хората излязоха и гласуваха и в известен

...
На тези избори хората излязоха и гласуваха и в известен
Коментари Харесай

Социолог: Коалиция ПП - ГЕРБ е политическо самоубийство

" На тези избори хората излязоха и гласоподаваха и в прочут смисъл имаше изненада, че изборната интензивност, която е ниска, е по-висока от предходния път и от това, което се очакваше. Появиха се 100-150 000 гласа повече. Но макар че се появи тази по-висока интензивност, съвсем всички тези спомагателни гласове отидоха в ясно изразен протестен избор - " не поддържам никого ". Това акцентира социологът доцент Алексей Пампоров пред БНР.

По думите му, без значение, че тези гласове се отразяват на интензивността, те не се отразяват на разпределението им. " От една страна, има безсмислено деяние, само че въпреки това е любопитно, тъй като това демонстрира, че има дейни 108 000 души, които са се събудили, пили са кафе и са дали своят вот. Това демонстрира гражданска интензивност, само че и неявяване на вероятност в нито една от листите на партиите. "

Кампанията е изместена напълно на личностна основа и не е предложила нищо всъщност. " Като погледнем в Пловдив - област, да вземем за пример, има толкоз доста здравно неосигурени хора, на които вдеки ден им се постанова да преодоляват тапите, тъй като в Пловдив е невероятно да се влезе и да се излезе... "

Той е безапелационен, че страната не би трябвало да се мисли единствено през макроикономическите индикатори. София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Търново са местата, в които има разрастваща се стопанска система. Но във всички останали, и изключително в планинските, нещата са разнообразни - няма опазване на здравето, има безработица.

 

" Правих едно проучване с Комисариата на бежанците за украинските бежанци и едно от нещата, от които хората са потресени, че колата за спешна помощ е пристигнала след 25 минути, до момента в който в двумилионния Харков стандартът за това е сред 5 и 10 минути. Начинът, по който живеем, не е добър и хората по тази причина не виждат вероятност ".

Доц. Пампоров акцентира още, че е песимистичен към каузи на негласуващите - 59%, защото гласоподавателите са 1,500 млн. Като мотив, той даде отсъстващите хора от страната, които участват в изборните описи, само че не са дали своят вот.

Вариант да се случат обединения има, само че от особена значимост е какво ще бъде контрактувано и кой какви взаимни отстъпки и жертви ще направи.

" Това, което Политическа партия и Демократична България започнаха да приказват, че няма да влязат в коалиция с ГЕРБ, е рационално за тях. Българите поддържат Украйна, споделят да се изпратят медицински екипи, филантропична помощ, само че акцентират да не се изпраща оръжие. Това е всеобщата настройка - над 50-60% желаят това и по тази причина президентът Радев поддържа тази позиция. А политолозите, които не харесват тази позиция, споделят, че непременно би трябвало да бъде направено Правителство и да има процедура за импийчмънт. А в нашето законодателство такава прозедура не съществува. Това са али-бали...Единственият метод, посредством който може да бъде свален конституционно президента, е, в случай че той се опита да направи въоръжен прелом. Президентът е малко като папата - може да споделя мнението по всички въпроси, колкото и това да нервира някои политици ".

Доц. Пампоров разяснява, че Политическа партия са дали обещание, че ще продължат смяната, посредством която ще трансформират модела ГЕРБ - модел, посредством който се раздават постове и пари. " Видяхме какво сподели Бойко Борисов още веднъж - че ще раздава постове и длъжности. И в случай че те влязат в коалиция с ГЕРБ, това значи, че Политическа партия ще загуби целия си електорат и това за тях е цялостно политическо самоубийство ".

Доц. Пампоров бе безапелационен, че този път социолозите са си свършили добре работата, с прогнозите, които са дали.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР