На тази дата през 1943 година капитан Димитър Списаревски е

...
На тази дата през 1943 година капитан Димитър Списаревски е
Коментари Харесай

78 години от подвига на капитан Димитър Списаревски

На тази дата през 1943 година капитан Димитър Списаревски е на промяна в летището в Божурище. Към София се е запътила американска ескадрила от 200 самолета за да срине столицата със земята.

Срещу тях се изправят едвам 36 самолета на родната авиация. На смелия капитан това е първият му военен полет. Сам, с безумно смела виртуозна маневра, измъквайки се от два американски изтребителя, се насочва към един от противниковите бомбардировачи. С непрекъснат прецизен огън прострелва, поврежда тежко и подпалва този бомбардировач, само че в ожесточената си борба за по-малко от две минути изразходва всички муниции на бордовата картечница, а самолетът му е прострелян от английски изтребители. Без патрони и с развален аероплан, той без съмнение се насочва във лидера на групировката.

Димитър се врязва в него и го разцепва на две. Вследствие на лютата опозиция врагът е отхвърлен, заставен е да хвърли бомбите си в полето и да се отдръпна. Единственият оживял от този бомбардировач подофицер желае да се срещне с майката на българския капитан и в символ на надълбоко почитание към нейния наследник и предава всичките си ордени и медали.

Димитър Списаревски е роден на 19 юли 1916 година в Добрич. През 1919 с Ньойския кротичък контракт родният му град е причислен към Румъния. Патриотичното му семейство отхвърля да живее под флага на друга страна с изключение на България и за това се местят в Лом. За малко живеят и в Белоградчик, а през 1932 заживяват в София. Димитър е футболист на Левски в интервала 1933-1935.

След това приключва Националният боен университет " Васил Левски " и постъпва като водач. Обучава се за една година и в Германия. През престоя си там си разрешава да прояви огромна храброст ( или огромна лудост)- да набие един нацистки офицер, разрешил си да назова българите туземци. Димитър Списаревски е уверен родолюбец, ненавиждащ комунистическите и всевъзможни безродници, напомня БГНЕС
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР