На тази дата преди три години Великобритания официално излезе от

...
На тази дата преди три години Великобритания официално излезе от
Коментари Харесай

Великобритания отбелязва в мрачно настроение третата годишнина от Брекзит

На тази дата преди три години Англия публично излезе от Европейски Съюз след близо половин век в европейското семейство, предава специфичният сътрудник на Българска телеграфна агенция Николай Станоев.

Премиерът Риши Сунак отбрани през днешния ден Брекзит като " голяма опция ". Обединеното кралство обаче означи третата годишнина от излизането си от съюза в тъмно въодушевление: от една страна, преживяващо обществена рецесия, а от друга, от ден на ден съжаляващо за това свое решение, обобщава Франс прес.

При това последната от поредност неприятни вести пристигна през днешния ден: Международният валутен фонд (МВФ) разгласи, че Англия е единствената развита стопанска система, която ще влезе в криза тази година. МВФ чака английската стопанска система да се свие с 0,6 %. А даже Русия, която води война и е обект на строги наказания, съгласно прогнозите ще усили своя БВП...

От месеци инфлацията във Англия надвишава 10 %. Поскъпването на живота разумно провокира обществено напрежение, като на следващия ден са предстоящи невиждани за последното десетилетие стачки, по-конкретно в образованието и превоза.

Британската политика също претърпява бурни времена: през последната година трима души се смениха на премиерския пост; Северна Ирландия е без държавно управление, а Лондон се пробва, към този момент безрезултатно, да убеди Брюксел да се съгласи на преразглеждане на статута на тази английска провинция. Освен това вероятността за излизане на Шотландия от Обединените кралство още веднъж се появи на хоризонта, откакто по-миналата седмица британското държавно управление блокира признат от шотландския районен парламент закон, който улеснява юридическата смяна на пола за жителите на провинцията.

Въпреки обещанията за надзор по границите и ограничение на имиграцията, от ден на ден незаконни мигранти прекосяват Ламанша. Миналата година броят им е надхвърлил 45 хиляди.

Обещанията, дадени от последователите на Брекзит, британците да преоткрият свободата си след 47 години в Европейски Съюз също наподобяват надалеч от сбъдването си.

На този декор коментатори започнаха да приказват за " Брегрет " (б. ред.: страдание за Брекзит, игра на думи на английски). Общественото мнение, което дълго време бе разграничено по въпроса, към този момент клони към това да съжалява за решението, което взе на референдума през 2016 година

Според оповестено през вчерашния ден изследване на публичното мнение, извършено от института " Ипсос ", 45 % от британците считат, че Брекзит не дава отговор на упованията им, показва Агенция Франс Прес. За съпоставяне техният дял е бил единствено 28 на 100 преди две години. При това единствено 9 % от интервюираните са удовлетворени от постевропейското бъдеще на страната си.

Въпреки всички проблеми, министър председателят Риши Сунак, който през цялото време е хладнокръвен последовател на излизането от Европейския съюз, се опита да отбрани равносметката. " Ние постигнахме голям прогрес, възползвайки се от свободите, предоставени от Брекзит, с цел да се оправим с провокации за цели генерации ", съобщи Сунак в официално съобщение. Британският министър-председател, който вдругиден ще чества 100 дни на поста, даде обещание да продължи да работи за това жителите и фирмите да получават да извличат преимущества от излизането на страната от Европейски Съюз.

Комюникето на " Даунинг стрийт " 10 акцентира " голямата опция ", която съставлява Брекзит, изключително за " растежа на английската стопанска система ". То показва по-конкретно основаването на свободни митнически зони и облекчаването на регулациите.

За през днешния ден не са планувани никакви публични церемонии. За сметка на това в Шотландия, където последователите на независимостта подлагат на критика Брекзит като злополучие, е планувано проевропейско шествие, показва Агенция Франс Прес.

Агенцията отбелязва, че шокиращият резултат от референдума на 23 юни 2016 година е бил последван от близо четири години политически разтърсвания. Брекзит най-сетне стана действителност на 31 януари 2020 година с помощта на тогавашния английски министър председател Борис Джонсън, чиято Консервативна партия реализира смазваща победа на парламентарните избори в страната на 12 декември 2019 година Последва 9-месечен временен интервал, представян от Джонсън като " коледен подарък ", разрешил да бъде избегнат Брекзит без договорка - вид, който бе размахван като апокалиптичен сюжет, синоним на " жесток бракоразвод " и стопански безпорядък.

Три години по-късно, икономическите вреди са налице, въпреки да би трябвало да се признае, че обстановката бе влошена от пандемията от новия ковид и войната в Украйна. Според публични прогнози излизането от Европейския съюз ще свие английската стопанска система с 4 % в дълготраен проект.

Англия се разграничи от главния си стопански сътрудник, от който внася огромната част от храните, които използва. Привържениците на Брекзит обещаваха по-малко имигранти и повече работни места за самите британци. Вместо това дефицитът на работна ръка се утежни, защото за жителите на Европейски Съюз към този момент е по-трудно да се открият в страната.

Вече няма връщане обратно, даже за водещите политически партии във Англия, в това число за лейбъристите, които имат двуцифрена преднина в социологическите допитвания по-малко от две години преди идващите постоянни парламентарни избори.

Опитващ се да се разграничи от своето минало на съперник на Брекзит, водачът на главната опозиционна мощ в Обединеното кралство Киър Стармър твърди, че връщането в Европейски Съюз не попада в неговите проекти, защото страницата е затворена. В същото време Стармър си е сложил за цел да усъвършенства връзките на Лондон с Брюксел, отровени от въпроса за Северна Ирландия.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР