На таен израелски ядрен обект текат най-големите строителни дейности от

...
На таен израелски ядрен обект текат най-големите строителни дейности от
Коментари Харесай

Засякоха най-големите строителни дейности на таен ядрен обект в Израел

На скришен израелски нуклеарен обект текат най-големите строителни действия от десетилетия. Обектът е в центъра на необявената от Израел стратегия за основаване на атомно оръжие. Информация оповестява Асошиейтед прес след разбор на сателитни фотоси.

На сателитните фотоси е открит ров с размер на футболно игрище и с дълбочина няколко етажа. Той е единствено на няколко метра от остарелия реактор в Центъра за нуклеарни проучвания " Шимон Перес " край град Димона. В центъра от десетилетия има подземни лаборатории, в които се преработва нуклеарното гориво от реактора за придобиване на плутоний като част от програмата за основаване на атомни оръжия на еврейската страна.

Към момента не е ясна задачата на строителната площадка . Израелското държавно управление не е дало отговор на въпроси на информационната организация за осъществяваната работа. Израел от десетилетия води политика на нуклеарна двоякост - нито удостоверява, нито отхвърля, че има атомни оръжия . Тя е единствено измежду четири страни, които не са се включили към Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия.

Информацията за строителството излиза на фона на рецензията на премиера Бенямин Нетаняху към нуклеарната стратегия на Иран. Инспектори на Международната организация за атомна сила са получили достъп от Техеран за следене на иранската стратегия за разлика от Израел. Сателитните фотоси евентуално ще възобновят апелите на специалисти Израел да огласи детайлности за програмата си.

С френска помощ Израел стартира скрито да строи нуклеарен обект в края на 50-те година на предишния век в пустиня до Димона - град на 90 километра южно от Йерусалим. В продължение на години израелците крият от американците военния темперамент на мястото. Сега Съединени американски щати са главният съдружник на Израел.

С плутоний от Димона счита се, че Израел е една от деветте нуклеарни страни в света . Не е известно страната какъв брой атомни оръжия има. Според някои калкулации Израел има материал за минимум 80 бомби . Вероятно могат да бъдат употребявани с балистични ракети, изтребители и подводници.

От десетилетия не са правени промени в обекта край Димона . Но предходната седмица Международният панел за делящи материали към Пристънския университет открил благодарение на сателитни фотоси, че има ново строителство на обекта.

Снимките са на Planet Labs Inc. Югозападно от реактора строители са изкопали дупка с дължина от 150 метра и ширина от 60 метра . До рова има траншея с дължина от 330 метра.

Други фотоси демонстрират, че изкопът до реактора е стартират при започване на 2019 година и от този момент има дребен прогрес.

Реакторът за тежка вода в центъра работи от 60-те година на предишния век, надалеч по-дълго от множеството реактори от същия интервал. Това повдига въпроси за успеваемостта и сигурността. През 2004 година израелски бойци даже започнаха да раздават йодни таблетки в Димона.

Според анализатори строителната активност може да е обвързвана със запазване и поддържане на нуклеарния потенциал на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР