На свое заседание КПКОНПИ установи конфликт на интереси за кмета

...
На свое заседание КПКОНПИ установи конфликт на интереси за кмета
Коментари Харесай

За трети път: КПКОНПИ установи конфликт на интереси за кмета „Красно село“

На свое съвещание КПКОНПИ откри спор на ползи за кмета на столичния регион „ Красно село “ Росина Станиславова (мандат 2019-2023 г.). Производството е почнало по сигнал. В качеството си на кмет тя е сключила цивилен контракти с двама юристи, в това число и за присъединяване им в непрекъснати комисии в Общината, за което им е било изплащано заплащане от общинския бюджет. В същото време тя ги е заела да я съветват и съставляват пред административни органи и съдилища и в персонално качество, събщиха от КПКОНПИ.

Административните производства и делата, по които същите са били ангажирани от нея в персонално качество, са свързани с откритите по-рано от КПКОНПИ два спора на ползи във връзка с Станиславова - първият, за това, че е определила сама себе си за началник на план с европейски средства, определила е възнаграждението за себе си и е избрала екипа на плана, а вторият спор на ползи е открит за това, че е заела щерка си на трудов контракт по същия план - „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3 “ по Оперативна стратегия “Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 година

В хода на инспекцията е открито, че на 15 септември 2021 година Станиславова е подписала възлагателно писмо за консултация и посланичество с единия от юристите, на идващия ден е подписала доклад за свършената от него работа, а на 21 септември 2021 година е подписала платежно разпореждане за погашение за сметка на общинския бюджет на заплащане на юриста, зает със отбраната й като частно лице. По този метод тя е изпълнила състава от спора на ползи, като е упражнила пълномощия по работа в собствен частен интерес, който би могъл да повлияе върху обективното и независимо осъществяване на пълномощията или отговорностите ѝ по работа.

На днешното съвещание на КПКОНПИ са формирани и 2 производства за спор на ползи и 3 инспекции за определяне на несъответственост на лица, заемащи висши обществени длъжности.

На 23 август 2021 година КПКОНПИ одобри решение за определяне на спор на ползи за кмета на столичния регион „ Красно село “ Росина Станиславова (мандат 2019-2023 г.) за това, че като началник на план, финансиран с европейски средства, е сключила трудов контракт с щерка си. Наложена й е санкция в размер на 5 000 лева Това е второто подред решение на КПКОНПИ за спор на ползи във връзка с кмета на столичния регион „ Красно село “. На 9 юни 2021 година е открито, че Росина Станиславова е определила сама себе си като началник на план „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 3 “по Оперативна стратегия “Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 година, сама е определила размера на почасовата ставка за себе си и е избрала екипа за работа по плана. Наложена й е и санкция в размер на 15 000 лева.и лишаване в интерес на страната на получената материална полза в размер на 9 981, 46 лева

Съгласно ЗПКОНПИ, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа. След формиране на производството, Комисията изисква и получава нужната информация и документи, и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. За лицето, посочено нагоре – Росина Станиславова, признатото решение на КПКОНПИ не е влезнало в действие. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР