На срещата на върха във Версай премиерът Кирил Петков ще

...
На срещата на върха във Версай премиерът Кирил Петков ще
Коментари Харесай

Петков ще иска от ЕС финансова подкрепа за страните, приели бежанци от Украйна

На срещата на върха във Версай министър председателят Кирил Петков ще упорства за поддръжка от европейските сътрудници поради натиска върху страната ни от войната в Украйна и последвалата бежанска вълна, съобщи Българска национална телевизия.

Според него страните би трябвало да бъдат подкрепени на европейско равнище поради войната в Украйна и това ще бъде една от тематиките на лидерската среща във Версай.

" Не може всяка страна да заплаща всички тези разноски сама. Ще желая европейските сътрудници да ни поддържат финансово, изключително страните, които сме по-близо до спора ", разясни министър председателят на България.

" Няколко тематики - първото е да забележим, че има обща поддръжка за хората, които бягат от войната в Украйна. Това би трябвало да стане на европейско равнище - не може всяка една страна независимо да се бори. Това ще бъде една от тематиките - европейските сътрудници да ни подкерпят финансово, всички страни, които сме по-близо до спора ", съобщи министър председателят.

България би трябвало да мисли и за сюжет, при който Русия ще спре подаването на газ .

" За газа знаете, че работим по гръцката връзка, само че тук е значимо да помислим какво би станало, в случай че от Русия спрат газа. Аз нямам доверие, че ще стигне до такава степен, само че аз към този момент заявих нееднократно, че за България единственият метод да се оправи с подобен проблем е да спре експорта на ток в такава екстермална обстановка. Хубавото е, че виждам схващане от европейските сътрудници, че в такава рискова обстановка това би било допустимо ", разяснява Петков.

" Трябва да се фокусираме в вложения в различни източници на сила. Геотермалите са огромната тематика у нас, както и новият проект за възобновяване. Това е част от независимостта на България от енергийните източници, свързани с Русия ", разясни министър-председателят.

Мястото на Украйна е в Европейски Съюз, счита Кирил Петков, въпросът е по кое време страната може да бъде призната. По думите му колкото повече Съюзът се уголемява на изток, толкоз по-голяма е сигурността за България, тъй като няма да бъде гранична страна.



Лидерите на страните от Европейския съюз се събират през днешния ден и на следващия ден във Версай на неофициална среща на върха, с цел да обсъдят военната експанзия на Русия против Украйна и последствията от нея.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР