На срещата на върха ЕС-САЩ тонът на Европа към Китай

...
На срещата на върха ЕС-САЩ тонът на Европа към Китай
Коментари Харесай

Тонът на Европа към Китай не бе толкова рязък, колкото Байдън очакваше

На срещата на върха ЕС-САЩ тонът на Европа към Китай не бе толкоз внезапен, колкото президентът на Съединените щати Джо Байдън очакваше. 

На 14 юни след срещата на върха на НАТО в Брюксел бе оповестено официално съобщение, в което водачите на страните-членки на алианса обявиха, че Китай е " редовно предизвикателство “. В същото време в изказване ден по-рано след срещата на върха на Г-7 бяха отправени обвинявания против Китай по въпросите за правата на индивида в Хонконг и Синдзян, както и за следенето на източника на ковид.  

В Брюксел Байдън наблегна на китайската опасност и призова европейците да работят внимателно. Те се съгласиха, само че заеха умерена позиция. Въпреки че и в двете срещи  се загатва за Китай, тонът не бе толкоз безапелационен,  както са чакаха Съединени американски щати. След срещата на Г-7 френският президент Еманюел Макрон съобщи пред публицисти, че Г-7 не е клуб, който подхваща враждебно отношение към Китай. Групата се надява да си сътрудничи с Китай в оправянето с климатичните промени, в областта на интернационалната търговия, политиката за развиване и други. Германският канцлер Ангела Меркел също уточни, че по някои въпроси са противници с Китай, само че в други са сътрудници.

Досега Европейският съюз се опитваше да поддържа стратегически баланс сред Китай и Съединени американски щати. Но военната агресия на Китай, претенциите му за суверенитет в по-голямата част от Южнокитайско море и всеобщите преследвания на уйгурите в Северозападен Китай промениха настроенията в Брюксел.

" Китай е систематичен противник за Европейски Съюз. Ние сме мощни стопански съперници, без никакви въпроси и за това се нуждаем от принадлежности ", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след диалозите с Байдън.

" Нуждаем се от принадлежности за сигурност в границите на цифровия пазар - да вземем за пример 5G инструментариум, само че също по този начин и директни задгранични вложения, капиталов скрининг... с цел да се подсигурява, че има равни условия. Що се отнася до самата система, това са правата на индивида и човешкото достолепие. Това е основният въпрос, който ясно ни разделя ", добави фон дер Лайен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР