На специална церемония, последвана от топовни салюти и прочитането на

...
На специална церемония, последвана от топовни салюти и прочитането на
Коментари Харесай

На живо: Съветът по наследяване на трона обявява за Чарлз Трети за монарх

На специфична гала, последвана от топовни салюти и прочитането на манифести в Лондон и на още доста други места, Обединеното кралство афишира за собствен крал Чарлз Трети. Кралица Елизабет Втора умря в четвъртък на 96-годишна възраст след 70 години на английския престол. Погребението ѝ ще се състои по-късно повече от седмица.

Съгласно английския закон 73-годишният Чарлз наследи майка си със самия факт на гибелта ѝ в четвъртък. Днес обаче специфичният Съвет по заместничество на трона, в който членуват стотици политици, епископи и високопоставени държавни чиновници, го афишира публично за крал на гала, която се организира в двореца " Сейнт Джеймс " и която за първи път в историята е предавана онлайн по малкия екран.

В Съвета вземат участие членовете на Тайния съвет на Обединеното кралство, който се състои от 670 високопоставени политици, измежду които премиерката Лиз Тръс. Част от Съвета са и епископи от Англиканската черква, които имат място и в Камарата на лордовете (горната камара на английския парламент), измежду които е и архиепископът на Кентърбъри. Лорд-кметът на лондонското Сити, високопоставени държавни чиновници и дипломати също са част от Съвета, чийто ръководител понастоящем е депутатката Пени Мордонт.

Всички членове на Тайния съвет са поканени, само че не всички ще съумеят да вземат участие в церемонията. През 1952 година да вземем за пример, след гибелта на крал Джордж Шести, в Съвета по заместничество на трона, който афишира Елизабет за кралица, взимат присъединяване 191 съветници.

Прокламацията за оповестяването на Чарлз за крал, ще бъде изчетена в Лондон и в останалите столици в границите на Обединеното кралство - в шотландската столица Единбург, в столицата на Северна Ирландия Белфаст и в столицата на Уелс Кардиф, а също по този начин и на доста други места в кралството.

Самата коронация на крал Чарлз Трети ще се състои на по-късна дата.

Вчера, в границите на първото си послание към нацията като крал, Чарлз Трети даде дума да служи на нацията с " преданост, почитание и обич ". Чарлз е крал и държавен глава на Обединеното кралство, а също по този начин и на още 14 владения, измежду които Австралия, Канада, Ямайка, Нова Зеландия и Папуа-Нова Гвинея. По-рано през вчерашния ден Чарлз се завърна в Лондон от Шотландия, където умря майка му, и бе посрещнат с радостни възгласи и овации при идването си в Бъкингамския замък, напомня Българска телеграфна агенция. Очаква се на погребението на кралица Елизабет Втора да участват водачи от целия свят, измежду които и американският президент Джо Байдън, който съобщи през вчерашния ден, че ще участва на погребението. Датата на погребението към момента не е оповестена, само че се чака то да се състои по-късно повече от седмица.



Церемонията по оповестяване на новия монарх се състои в две елементи.

Част първа

Председателката на Тайния съвет афишира гибелта на кралицата, а писарят на Съвета Ричард Тилбрук изчита на всеослушание прокламацията за унаследяване на трона. Присъстващите на церемонията членове на кралското семейство, министър председателят, архиепископът на Кентърбъри и граф-маршалът, който е фигура, виновна за организирането на държавни церемонии, подписват документа, съдържащ текста на прокламацията. След това председателката на Съвета ще призове всички присъстващи да запазят безмълвие, до момента в който Съветът уреди останалите въпроси, свързани с церемонията, като да вземем за пример разпространението на прокламацията и даването на инструкции за произвеждането на топовни салюти в лондонския " Хайд парк " и в лондонския Тауър. След приключването на Част първа от церемонията текстът на прокламацията ще бъде изчетен от един от балконите на двореца " Сейнт Джеймс ".

Обявяването на новия монарх е придружено от топовни салюти. Текстът на прокламацията трябва да бъде изчетен на всеослушание както в Лондон, по този начин и в останалите столици в границите на Обединеното кралство - Единбург, Белфаст и Кардиф.

Част втора

Част втора от церемонията не всеки път следва директно Част първа. В част втора вземат участие единствено кралят и членовете на Тайния съвет, като тя стартира с изказване на Чарлз във връзка със гибелта на кралицата. След това той произнася клетва във връзка със сигурността на Църквата на Шотландия, както изисква законодателният акт от 1707 година, по силата на който Шотландия се причислява към Англия и Уелс и с който е формирана Англия. Тази клетва е полагана от всеки монарх от 1714 година насетне. Кралят подписва две копия на документа, съдържащ текста на клетвата.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР