На специална пресконференция в Пресклуб „България“ ръководството и футболни легенди

...
На специална пресконференция в Пресклуб „България“ ръководството и футболни легенди
Коментари Харесай

Единственият български отбор, побеждавал Милан, отбелязва 75-годишен юбилей

На специфична конференция в Пресклуб „ България “ управлението и футболни митове на ФК Академик описаха най-интересните обстоятелства за тима, който тази година празнува 75 годишния си празник.

ФК Академик е учреден през 1947 година Клубът е повторен бронзов медалисти във футболния ни шампионат- през 1950 и 1976 година Финалист е за Националната купа през 1951 година, Балкански клубен първенец през 1974 година С най-вече участия за тима е Илия Чалев с 213 мача, а голмайстор на отбора е Младен Василев с 68 гола.

„ До през днешния ден, 23 май 2022 година, Академик София си остава единственият български тим, който е побеждавал Милан в формален мач. Това стана през сезон 1976-1977 година, когато тимът първо отстрани Славия /Прага/, а по-късно в първия мач побеждава Милан с 4:3, а във втория губи с 0:2, след доста противоречиво съдийство. Но желая за тези дуели да дам думата на участниците в тях – Илия Чалев и Борис Ангелов “, добави Данчев.

Рекордьорът по изиграни мачове за Академик Илия Чалев акцентира, че в тези години всички в тима са били постоянни студенти.

„ Едновременно и играехме футбол, и учехме. Аз първо приключих електроинженерство, а по-късно и интернационалните стопански връзки. Имахме сътрудници които приключиха право, стопанска система и други влиятелни специалности. Играехме сполучливо против грандовете ЦСКА, Левски и Славия, само че в никакъв случай няма да не помни двата мача с Милан – успеха в София с 4:3 и загубата в Милано с 0:2, като в италианския исполин играеха именитият треньор Фабио Капело и огромният футболист Джани Ривера “.

Преди мача с Милан „ студентите “ отстраняват Славия Прага след загуба с 0:2 в чешката столица и победа с 3:0 в София.

„ Чехите играха доста жестоко, ритаха и фаулираха, загубихме в Прага с 2:0, само че в София ги бихме със същия резултат с помощта на отличната игра и на Альоша Димитров. В продълженията вкарахме още един гол и ги елиминирахме “, разясни Чалев и си спомни за популярната победа над Милан в София.

„ Преди мача бе валяло дъжд и ние се приспособихме по-добре към мокрия терен. Поведохме – с 3:1 след това с 4:2, като при този резултат изпуснахме няколко чисти положения, след което Капело вкара втория си гол и резултатът стана 4:3. В мача реванш италианците се възползваха от някои проблеми в нашия тим и поведоха с 2:0. Аз вкарах превъзходен гол, само че съдията го анулира поради измислена засада. По –късно италианските вестници написаха: “Горките футболисти от София. Ако съдията не им бе отменил скандално гол и не подпираше домакините, Милан щеше да бъде отстранен.”

Борис Ангелов акцентира, че в основата на триумфите на Академик в този интервал е треньорът Данко Роев.

„ Той умееше да прави селекция и да подрежда тима. Бе един от най-хубавите ни треньори. За мен мачовете с Милан са като един изживян сън. А в тима ни играеха доста мощни футболисти – няма да ги изреждам, да не изпусна някой. Но всички играехме и учехме, по тази причина станахме положителни експерти “, акцентира Ангелов и описа за времето, когато е бил треньор на националните ни тимове при юношите и младежите, в които са играли най-легендарните ни играчи от златното потомство, донесли най-големия триумф на българския футбол през 1994 година

„ Искам да благодаря на президента на клуба Вихър Данчев, който дава всичко от себе си, с цел да съществува този огромен клуб. За страдание става все по-трудно, като се изключи че няма задоволително финанси, ни лишават и терените, на които нашите деца да упражняват и играят “.

Футболният управител Петьо Костадинов акцентира, че това, което е особено за ФК „ Академик “ – академичната просвета, сега най-вече липсва на българския футбол.

„ Спомням си когато ЦСКА 1948 игра с тима на Академик в по-долните групи. Тогава играчите на Академик поздравиха освен своите противници на терена, само че отидоха и поздравиха и треньорското управление на ЦСКА 1948. Това няма да го не помни, тъй като тази просвета липсва в българския футбол. Жалко е, че 100-те деца, които упражняват в Академик, непрекъснато се сблъскват с битови проблеми. А стадион „ Академик “ в кв. „ Гео Милев “ пустее.

Добромир Манасиев, който е футболист в мъжкия тим и член на УС на Академик,заяви, че школата на клуба и в този момент е измежду най-хубавите.

„ В доста възрастови групи нашите тимове са по-добри от тези на ЦСКА, Левски, Славия и други огромни тимове. Надявам се около този огромен празник някои предприемачи да схванат, че Академик и тим с история и заслужава да се влага в него, с цел да се върне още веднъж в елита на българския футбол.

Накрая на конференцията Вихър Данчев съобщи, че юбилеят на Академик ще бъде маркиран на 28 май от 10.30 ч. на стадион „ Академик “ в кв. „ Гео Милев “.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР