На специална пресконференция директорът на Плевенската филхармония направи преглед на

...
На специална пресконференция директорът на Плевенската филхармония направи преглед на
Коментари Харесай

Любомир Дяковски представи пролетния полусезон на Плевенската филхармония

 Любомир Дяковски На специфична конференция шефът на Плевенската филхармония направи обзор на миналата 2021 година Според него макар всички рестрикции поради пандемията тя е била сполучлива за състава. Освен концерти в града те са изнесли и доста концерти в страната.

Като специфични събития бяха маркирани Четвъртият интернационален конкурс „ Гена Димитрова “ и майсторският клас на проф. Марио Диас със студенти от Моцартеума в Залцбург. Този клас е планувано да се организира още веднъж през тази есен, както и двата концерта на участниците в него в Плевен и в София под диригентството на Найден Тодоров.

Особена щастлив е фактът, че най-сетне Плевенската филхармония има своя административна постройка. Любомир Дяковски изрече признателност към хората, помогнали за реализирането на начинанието. Това са някогашният регионален шеф Мирослав Петров и комисар Станислав Атанасов – шеф на районна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “.

 Сред другите значими неща за миналата година бяха откроени премията,,Северно ехтене ” получена за принос в издигането на обществения имидж на Плевен в народен мащаб, присъдена му в края на предходната година от плевенските публицисти, както и оценката „ Кристална  лира “, връчено на Хилда Казасян за присъединяване ѝ в концертите на Плевенска филхармония „ Да послушаме кино “.

,,Всъщност цялата ми активност е подчинена на това, да се приказва повече за нашия град. Затова пътуваме из цялата страна, участваме във фестивали, с цел да може Плевенска филхармония, показвайки себе си, да демонстрира триумфите на нашия град Плевен. Благодарни сме и за това, че имаме поддръжката на Община Плевен “.

Новият план, който е квалифициран за тази година, е „ Светът на киното в музика “, а първият концерт е на 3 февруари. Солисти ще бъдат Хилда Казасян, Васил Петров, Теодосий Спасов, Михаил Йосифов, Живко Петров, Димитър Крамфилов и Христо Йоцов. Диригент ще бъде Борислав Йоцов. Сезонът ще продължи с отлагания юбилеен концерт „ Веско Ешкенази на 50 “, който ще бъде на 16 април в Зала 1 на НДК. Диригент е Мартин Панталеев – братът на Веско, с присъединяване на Койна Русева и Люси Дяковска.

„ В последния миг включихме невероятната акордеонистка Вероника Тодорова и от там се роди един нов план, който ще създадем през тази година. Той е озаглавен „ В света на музиката “ – с Веско Ешкенази и Вероника Тодорова. Репетициите по него би трябвало да стартират в средата на април ”, посочи още Любомир Дяковски.

Чуйте репортажа на Виолета Кръстева.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР