На сpeщaтa нa въpxa нa БPИKC, която ce пpoвeдe oт

...
На сpeщaтa нa въpxa нa БPИKC, която ce пpoвeдe oт
Коментари Харесай

БРИКС вече включва 10 държави - какво й предстои през годината

На сpeщaтa " нa въpxa " нa БPИKC, която ce пpoвeдe oт 22 дo 24 aвгycт 2023 година в Йoxaнecбypг (ЮAP), бяха поканени официaлнo зa пpиcъeдинявaне ĸъм БPИKC: Oбeдинeнитe apaбcĸи eмиpcтвa (OAE), Cayдитcĸa Apaбия, Иpaн, Apжeнтинa, Eгипeт и Eтиoпия. През декември 2023 година, новият президент на Аржентина отдръпна поръчката на страната за участие в БРИКС. Πълнoпpaвнoтo члeнcтвo нa нoвитe 5 дъpжaви в opгaнизaциятa зaпoчна нa 1 янyapи 2024 г .

Oфициaлнo жeлaниe зa пpиcъeдинявaнe ĸъм БPИKC към август 2023 година бяха зaявили oбщo 23 дъpжaви.

Ще напомним, че икономическата организация е основана през 2006 година от: Бpaзилия, Pycия, Индия и Kитaй, а към нея през 2011 година се причислява ЮAP. През последните към две години, ползата на други страни за присъединение към нея последователно много набъбна.

Тази година ротационното председателство на БРИКС се поема от Русия.

В тази връзка ръководителят на комисията по интернационалните въпроси на Държавната дума на Русия Леонид Слуцки счита, че развиването на БРИКС извежда многополярността в света на ново равнище .
 БРИКС се уголемява с още 6 страни
БРИКС се уголемява с още 6 страни

Решенията от срещата " на върха " в Йоханесбург

" Развитието на БРИКС обрисува още една " дебела линия " пред опитите за определяне на западно владичество с диктата на $ и води многополярността до нови хоризонти ", написа той в своя канал в Telegram, представен от ТАСС.

Слуцки показва убеденост, че от 1 януари, когато към организацията към този момент публично се причислиха Египет, ОАЕ, Саудитска Арабия, Иран и Етиопия , а председателството мина към Русия, " БРИКС навлиза в най-интересния интервал от основаването си ".

" Сред главните цели на БРИКС е насърчаването на взаимоотношението на към този момент 10-те страни в региона на науката, високите технологии, опазването на здравето, екологията, както и в региона на културата, спорта, младежкия продан и посредством гражданските общности.

Заедно със своите сътрудници от БРИКС, Москва ще работи за съдействие в региона на възобновимата сила и нуклеарната сила. Други към този момент обрисувани сфери на благоприятни условия за взаимна активност е развиването на комерсиалните и капиталови връзки, обезпечаване на финансова непоклатимост, в това число посредством прекосяване към взаимни разплащания в национални валути ", показва съветският народен представител.

Освен това, Слуцки показва вяра за основаването на обща разчетна единица за организацията. Тази тенденция на развиването на финансово-търговските връзки сред страните от БРИКС беше откроена като значим приоритет от съветския президент още преди месеци, само че по нея по този начин и съвсем няма прогрес.
 Колко и на каква сума са заемите, отпуснати до момента от банката на БРИКС
Колко и на каква сума са заемите, отпуснати до момента от банката на БРИКС

Днес публично е провиснал огромен заем на Бразилия

Диверсификацията на веригите за доставки и прекосяването към национални валути при взаимните заплащания са включени в проектите на БРИКС за 2024 година, в които Русия ще ръководи тази интернационална организация. Това разяснява от своя страна заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачев.

" Плановете на БРИКС включват диверсификация на веригите за доставки, дедоларизация, преход към национални валути при взаимни разплащания, развиване на логистиката и трансконтинентални направления, в това число коридора Север-Юг ", написа сенаторът в своя канал в Telegram, говорейки по отношение на проектите за 2024 година

Президентът на Венецуела Николас Мадуро пък изрази вяра страната му да се причисли към групата БРИКС като пълновръстен член на идната среща " на върха " през 2024 година

" На срещата " на върха " в ЮАР Венецуела беше призната като сътрудник. И се надявам, че на идната среща на върха в Русия, Венецуела ще се причисли към БРИКС+ като непрекъснат член ", споделя Мадуро в обичайното новогодишно изявление за вестник Le Monde diplomatique. По думите му, " БРИКС е икономическото бъдеще на човечеството ".
 Етиопия е „ на път “ да разгласи несъстоятелност
Страна присъединяваща се към БРИКС от началото на 2024-а, е „ на път “ да разгласи несъстоятелност

Застрашената финансово африканска страна е с население към 111 млн. човека
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР