На снимката: Урсула фон дер Лайен/ Източник: БТАЕС няма да

...
На снимката: Урсула фон дер Лайен/ Източник: БТАЕС няма да
Коментари Харесай

ЕС отпуска средства за охрана на външните си граници, но няма да финансира издигането на огради

На фотографията: Урсула фон дер Лайен/ Източник: Българска телеграфна агенция
Европейски Съюз няма да финансира построяването на огради по външните си граници, се разбра от думите на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и от заключенията на специфичния Европейски съвет в Брюксел. Той завърши късно през нощта.

Границите ще се охраняват посредством интегриран пакет от мобилна и стационарна инфраструктура, която Европейски Съюз счита да даде.

Ще бъде даден старт и на пилотен план, който би трябвало да помогне на Европейски Съюз да се оправи с нуждата от бързото връщане на мигрантите.

Лидерите се схванаха страните членки взаимно да признават решенията си за връщане.

Припомняме, че Европейският съвет прикани Европейската комисия да финансира ограничения на страните от Европейски Съюз, които способстват директно за ръководството на външните граници.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ще бъде обезпечен бюджет от Европейски Съюз по два първични плана за гранична защита и ще бъдат предоставени коли, камери и наблюдателни кули. По нейните думи подобряването на граничната защита следва да се обезпечи със средства от Европейски Съюз, както и с двустранна помощ сред европейските страни и със средства от националните бюджети.

Убедени сме, че решението не е в една единствена мярка, уточни ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Той добави, че държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз ще обсъдят въпроса още веднъж на идващото си съвещание през март.

В заключенията от тази нощ се показва поддръжка за активността на Европейската организация за гранична и брегова защита Фронтекс при осъществяването на главната задача да поддържа страните в защитата на външните граници, в битката с трансграничната престъпност и за увеличение на броя на връщанията на нелегално пристигналите в Европейски Съюз мигранти.

Европейският съвет приканва Европейска комисия неотложно да обезпечи основни суми от европейския бюджет и поддръжка на страните в укрепването на качествата и инфраструктурата за защита на границите, както и благоприятни условия за гранично наблюдаване.

Европейският съвет осъжда опитите за потреблението на мигрантите за политически цели, изключително като част от хибридни действия за дестабилизиране на Европейски Съюз. Отправен е апел да продължи работата по създаване на ограничения против превозвачите, които вземат участие в трафик на хора или подкрепят сходни дейности. Изразено е очакване битката с трафика на хора да бъде в допълнение засилена в тясно съдействие сред страните от Европейски Съюз, Европол, Фронтекс и Евроюст.

Източник: БТА/БНР
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР