На снимката: Цветозар ТомовПромените в Изборния кодекс започнаха да предизвикват

...
На снимката: Цветозар ТомовПромените в Изборния кодекс започнаха да предизвикват
Коментари Харесай

Скандал в ЦИК. Цветозар Томов напусна поста си, има риск за честността на изборите

На фотографията: Цветозар Томов
Промените в Изборния кодекс започнаха да провокират съществено напрежение в Централната изборна комисия (ЦИК).

Членът на комисията Цветозар Томов напусна поста си на неин представител. Това стана след скандал сред изборните комисари при разглеждането на образците за протоколи, в които секционните изборни комисии ще записват резултатите от вота.

Заради законовите ремонти на идните избори на 2 април ще се гласоподава с два типа хартиени бюлетини – класическите, които всички познаваме, и така наречен бюлетини от машинно гласоподаване, които ще се разпечатват от машините. Това необичайно изобретение провокира трагични конфликти в Народното събрание, а в този момент и измежду изборните комисари, които са определени и назначени от политическите сили, написа „ Сега “.

Представителите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи в Централната изборна комисия (ЦИК) взеха решение да скрият гласовете от машинно гласоподаване от финалните протоколи за изборите.

Днес членовете на ЦИК взеха решение във финалния протокол, който попълнят членовете на СИК,
да не се регистрират поотделно гласовете
от хартиените бюлетини и от бюлетините от машинно гласоподаване. Вместо това в документа ще има единствено една рубрика – брой действителни гласове. Решението бе признато с 11 гласа „ за “ – представители на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ в ЦИК.

Проекторешението е с докладчик Емил Войнов от квотата на Българска социалистическа партия.

„ Целта е да засекретим данните от машинното гласоподаване във финалния протокол “ – с тези думи зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов разяснява предлагането.

Той добави, че с по този начин взетото решение пораждат опасности за честността на изборния развой. В този смисъл той разгласи, че отхвърля да продължава да извършва
ролята на представител на ЦИК.
„, които ще се проведат на 2 април ще бъдат при изменени правила, това е обявено неведнъж и обществото е осведомено. Новите моменти са видеонаблюдението. За пръв път ще се броят бюлетини и от хартиено, и от машинно гласоподаване. Това, което ни тормози е, че липсва съгласуваност сред другите институции “, съобщи Цветелина Пенева, ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

„ Нашият зов е всичко да се прави по оптимално транспарантен метод “, сподели Пенева. Тя уточни, че са изпратили писмо до президента и министър-председателя за съставяне на Граждански ръб за транспарантни избори.

Пенева сподели, че институциите, които се занимават с изборите би трябвало да дискутират проблемите, които пораждат и решаването им „ на една маса “, транспарантно, обществено, с онлайн лъчение на съвещанията.

Тя уточни какви ще са функционалностите на Гражданския ръб.

„ Там би трябвало да се слагат всички въпроси, които не могат да намерят своето решение или се вземат решение по този начин, че обществото не е известено за това. Говорим и за видеонаблюдението, и за изборните описи “, уточни Пенева.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!849ТАГОВЕ предходна статияСледваща статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 20.02.2023, 17:20
20.02.2023, 16:58
20.02.2023, 15:49
20.02.2023, 14:19
Последни публикации-20.02.2023, 17:20-20.02.2023, 16:58-20.02.2023, 16:00Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР