На снимката: Проф. Николай ГабровскиСлед представянето на проектокабинета на проф.

...
На снимката: Проф. Николай ГабровскиСлед представянето на проектокабинета на проф.
Коментари Харесай

Експертният кабинет на Габровски не промени позициите на партиите

На фотографията: Проф. Николай Габровски
След представянето на проектокабинета на проф. Николай Габровски през днешния ден няма смяна в авансово декларираните позиции на политическите сили у нас. Ето какви бяха реакциите.

Самият проф. Габровски уточни, че някои от кандидат-министрите познавал от дълго време, с други се срещнал за първи път преди дни. На всички звънял персонално и провел серия от срещи, с цел да се убеди в експертността на съответната персона.

При връщането на осъществявания мандат на президента Румен Радев проф. Габровски съобщи, че неговата съществена цел е да се деескалира напрежението сред политическите обединения и да се изведе България от рецесията, в която се намира.

Държавният глава от своя страна поздрави Габровски за това, че е извършил в период своя ангажимент да предложи състав на кабинет. Сега следва не по-леката задача да търсите поддръжка от Народното събрание, сподели Радев.

„ Проектокабинетът е високопрофесионален, равноотдалечен от политическите партии и единствена опция “, разяснява ръководителят на Народното събрание група на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Десислава Атанасова. По думите й прекомерно висока ще е цената, която България би платила, в случай че този кабинет не бъде подсилен.

„ Ще създадем каквото зависи от нас, с цел да има държавно управление “, оповестиха от „ Български напредък “.

Повечето политически анализатори показаха подозрение, че кабинетът на Габровски ще събере поддръжка, и показаха, че късмет за постоянно държавно управление има с третия мандат. Все още остава въпросителната обаче кой ще го получи.
Движение за права и свободи ще взема решение на следващия ден за кабинета „ Габровски “
„ Проектоправителството, маскирано като експертно, е всъщност кабинет Борисов-Радев-Пеевски “. Така съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков разяснява във Фейсбук проектокабинета.

Кристиянин Вигенин от Българска социалистическа партия акцентира, че при гласуването на кабинета на проф. Габровски броят на присъстващите депутати в залата ще бъде решителен, защото не се изисква квалифицирано болшинство. Според него Движение за права и свободи и „ Български напредък “ дават индикации за поддръжка. Трите партии дружно имат 115 депутати. Ако 11 народни представители отсъстват, то тези 115 ще могат да създадат държавно управление, пресметна Вигенин.

От „ Възраждане “ препотвърдиха позицията си, че няма да поддържат кабинета.

„ Няма безусловно никакво значение какви са имената в листата, тъй като те ще прокарват политиката на ГЕРБ и няма никакво значение дали министър председател ще е Бойко Борисов или Габровски “, разяснява водачът на партията Костадин Костадинов.

И от „ Демократична България “ показаха, че няма да гласоподават за кабинета „ Габровски “.
Реакциите на открито
„ Кандидатът за министър-председател на България Николай Габровски от дясноцентристката партия ГЕРБ предложи да се сформира технократско държавно управление, което да изведе балканската страна от патова обстановка. Той обаче е изправен пред сложна задача да откри поддръжка в Народното събрание “, написа през днешния ден организация „ Ройтерс “.

Според анализаторите й неуспехът при съставянето на постоянно държавно управление ще се отрази отрицателно на проектите на България да се причисли към еврозоната през 2024 година, което ще ѝ донесе милиарди евро от фондовете на Европейски Съюз за възобновяване. То ще попречва и напъните за сформиране на повсеместен бюджет за 2023 година в изискванията на висока инфлация и очертаващо се икономическо закъснение.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР