На снимката: Жозеп БорелРуският президент Владимир Путин разчита на нежеланието

...
На снимката: Жозеп БорелРуският президент Владимир Путин разчита на нежеланието
Коментари Харесай

Жосеп Борел: Путин разчита на нежеланието ни да понесем последствията от войната на Русия

На фотографията: Жозеп Борел
„ Руският президент Владимир Путин разчита на нежеланието на европейците да понесат следствията от войната, стартирана от Русия в Украйна и единството на страните членки би трябвало да бъде поддържано всеки ден “, съобщи през днешния ден висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността Жозеп Борел в телефонно изявление за „ Франс прес “.

„ Не би трябвало да забравяме, че Европейският съюз сплотява страни с друг метод към Русия “, подсети испанският посланик преди предстоящите сложни разисквания на срещата на министрите на защитата и тези на външните работи в Прага на 30 и 31 август, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Страните членки сами упражняват личната си външна политика. Техните ползи би трябвало да водят до общи решения и постоянно е въпрос на компромис. В случая с правилото за взимане на решения с единогласие, този компромис от време на време е неосъществим “, означи Борел и уточни, че това може да затрудни бъдещото разширение на Европейски Съюз с Украйна и страните от Западните Балкани, друга тематика на срещата в чешката столица.

Като образец Борел даде приемането на шестия пакет от наказания, които постановат ембарго върху по-голямата част от съветския нефт. То докара сложни договаряния с Унгария и Виктор Орбан, който е заявявал желанието си за анулация глобите.

Друга тематика на срещата в Прага идната седмица ще бъде изпращането на подготвителна задача за образование на украински войски, нещо което Англия и Съединени американски щати към този момент вършат. „ Трябва да подкрепим Украйна освен с изпращането на военнотехническа помощ. Владимир Путин не се поддава на натиска. Трябва да го продължим със наказания и да окажем помощ на украинските сили “, счита Борел.

„ Във войната се следи поврат и украинците са в нахлуване. Атаките по съветски обекти в Крим имат значимо военно и психическо измерение. Все отново Русия резервира потенциал да отвърне “, разяснява ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз и подсети за сериозната угриженост по отношение на обстановката с украинските нуклеарни централи и най-много АЕЦ „ Запорожие “, която бива обстрелвана от съветските елементи.

Още един въпрос, който разделя страните членки, ще бъде разискван в Прага и това е възбраната за издаване на туристически визи на руснаци, нещо което Финландия и балтийските страни поддържат. Според Жозеп Борел „ възбраната за влизане в Европа на всички съветски жители, без значение от претекста, не е добра концепция “.

Докато Европа се приготвя за зима без съветски газ Борел прикани за промяна в ценообразуването на силата, която сега се индексира към цените на газа, които се подвигнаха внезапно през последните месеци и се отразиха на тези на електричеството. „ Най-големият подарък, юридически за Путин, е електричеството да се заплаща по газовите цени “, разяснява висшият представител
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР