На снимката: Христо Иванов, съпредседател на Демократична България.“Демократична България поиска

...
На снимката: Христо Иванов, съпредседател на Демократична България.“Демократична България поиска
Коментари Харесай

Христо Иванов към ГЕРБ: Ако сте евроатлантици, не харизвайте панаира на руския консул Гергов

На фотографията: Христо Иванов, съпредседател на " Демократична България ".
“Демократична България ” изиска Министерството на културата да разгласи Пловдивския панаир за колективен монумент на културата от локално значение. „ В този проблем виждаме дългогодишно взаимоотношение сред управлението на ГЕРБ и две ръководени от нея общини – Пловдив и Варна, и Георги Гергов, което е проява на корупционните процеси у нас “, съобщи в коридорите на Народното събрание съпредседателя на групировката Христо Иванов. 

Двамата депутати на Демократична България от Пловдив град и от Пловдивска област – Христо Иванов и Йордан Иванов, са подали писмо в Министерството на културата с гледище “Международен панаир Пловдив ” да бъде разгласен за колективен монумент на културата с локално значение, стана ясно.

“Това ще попречва събарянето на палатите и
започване на огромно строителство
върху 350 декара съвсем в централната градска част, директно до реката ”, сподели Йордан Иванов. И предизвести, че в случай че страната не си свърши работата, жители ще предизвикват подписка със същото искане до Националния институт за недвижимо културно завещание.

“Водим тежка борба в Пловдивския общински съвет за опазване на панаира против почетния консул на Русия Георги Гергов, който по всякакъв начин се пробва да го превземе ”, сподели съпредседателят на “Демократична България ” Атанас Атанасов.

Председателят на групата на общинските съветници на “Демократична България ” в Пловдив Веселина Александрова разгласи, че с напъните на сътрудниците ѝ на
9 януари се привиква нова сесия на общинския съвет,
на която да „ бъде избавен панаирът от ръцете на Гергов “. Тя прикани този път съветниците от ГЕРБ да се явят на работа, откакто не пристигнаха на съвещанието на 3 януари и го провалиха заради липса на кворум.

Христо Иванов пък прикани общинският съвет на Пловдив да не пропуща последния си късмет на 9 януари да попречи на
„ цялостното прекачване на тази перла на българското стопанство и на Пловдив в ръцете на Гергов “.
“Искаме от това място, от Народното събрание, да се обърнем към политическото управление на ГЕРБ и персонално към Бойко Борисов: не правете това, не участвайте в окончателното харизване на панаира на Гергов сега, в който се пробвате да убедите и България, и интернационалната общественост, че сте евроатлантическа мощ, тъй като дали сте такава, се познава по дейностите ви, не по изказванията. Мобилизирайте общинските си съветници, пратете ги на работа на 9-и и дано те да гласоподават срещу преодоляването на панаира от Гергов “, сподели той.

Адвокат Веселина Александрова пък описа по какъв начин „ преди 15 години над 50% от Панаира е предоставена в ръцете на Георги Гергов, който гледа на него като строителна площадка “. „ През 2015 година министър председателят Бойко Борисов трансферира акциите на страната от 49% от панаира на Пловдив – 20%, и на Варна – 29%. Идеята е пловдивският дял да бъде предаден на Гергов в подмяна на 6 дка за построяването на опера, а Варна също да му ги съобщи против 3 дка в центъра на града.

Сделката не се случва поради огромен публичен отпор в Пловдив и Борисов поисква акциите назад. Пловдив ги връща, само че Варна – не, макар решение на локалния общински съвет. Така тези акции остават и до през днешния ден “на трупчета ” във Варна, като кметът от ГЕРБ се пробва още веднъж да ги даде на Гергов. Който със 79% надзор над сдружението, ръководещо Панаира, ще може да се разпорежда с него както пожелае и да го трансформира в
нов жилищен квартал “
, изясни тя.

Варна държи 28% от акциите на панаира, само че одобри договорката на Гергов да ги размени с дял в „ Пълдин туринвест “, с което той става пълновръстен акционер на Панаира, споделят от Демократична България.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР