На снимката: Антъни БлинкенЩе засилим присъствието на НАТО от Черно

...
На снимката: Антъни БлинкенЩе засилим присъствието на НАТО от Черно
Коментари Харесай

САЩ ще засили присъствието на НАТО в Черно море

На фотографията: Антъни Блинкен
„ Ще засилим наличието на НАТО от Черно до Балтийско море “, съобщи през днешния ден в Букурещ американският държавен секретар Антъни Блинкен на взаимна конференция с румънския си сътрудник Богдан Ауреску, съобщи организация „ Аджерпрес “. Блинкен означи, че сега в Румъния са ситуирани повече от 3000 американски военни.

„ Черноморският район е значим съставен елемент от защитата на НАТО, от тактиката на НАТО, само че не е независим детайл. Продължаваме да работим по този въпрос, както на двустранна основа, по този начин и в границите на Алианса “, съобщи ръководителят на американската дипломация, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-рано през днешния ден и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уточни, че Черно море е от стратегическо значение освен за Турция, Румъния и България, а и за НАТО.

Антъни Блинкен уточни, че в тясно съдействие с НАТО се работи за подсилване на тактиката за Черно море. „ Румъния има жизненоважен принос в този подтекст и в по-широките старания да се подсигурява, че имаме допустимо най-силния защитителен съюз “, акцентира американският първи посланик.

Блинкен уточни, че „ Русия е трансформирала част от Черно море във военна зона “.

„ Виждаме ракети (изстреляни – бел. ред.) от военни кораби към украински градове, съветските сили блокират пристанища в Украйна и доведоха до най-тежката продоволствена рецесия от години “, уточни американският държавен секретар. Той означи, че с помощта на напъните на Организация на обединените нации и Турция, в Черно море са били основани коридори за сигурност за експорт на зърно. Блинкен загатна и значимата роля на Румъния във връзка с износа на зърно и други хранителни артикули от Украйна за останалата част на света.

Държавният секретар на Съединени американски щати обърна внимание и на обстоятелството, че Румъния отделя 2,5 % от брутния си вътрешен артикул за защита, което е над уговорката на съдружниците от 2 %, и назова страната „ основен фактор за сигурността в Черно море “.

Американският държавен секретар е в Букурещ за срещата на външните министри от НАТО.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР