На семейство с едно дете е нужен нетен месечен доход

...
На семейство с едно дете е нужен нетен месечен доход
Коментари Харесай

2189 лв. нужни на семейство с едно дете месечно

На семейство с едно дете е необходим чист месечен приход от 2189 лв. за покриване на разноските за храна, жилище, опазване на здравето, обучение. Това демонстрират данни на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ. Според изследването едвам 25% от хората на трудов контракт изкарват над тази сума.

От началото на годината приходът, нужен за прехрана, нараства с 5,9%, а на годишна база - с 14,8%. Покачването на потребностите на тричленно семейство е с 283 лв. за едногодишен интервал. Ако един работещ живее самичък, са му нужни 1216 лева или със 157 лв. повече от предходната година.

Нужен е най-малко 15% растеж на всички приходи, с цел да се покрие инфлацията, считат синдикалистите. През второто и третото тримесечие инфлацията ще продължи да се форсира и даже това, за което упорства КНСБ, няма да бъде задоволително, считат оттова.

От синдиката показват четири съществени аргументи за повишаването на издръжката през март. Първата е фрапантното увеличение в цените на електрическата сила и природния газ, а втората - покачването на цената на петрола на интернационалните тържища. По-високите цени на съществени първични материали на интернационалните пазари и растежът на цените на производството в индустрията на вътрешния пазар с 45,2% през март на годишна база бяха посочени като други аргументи за нарасналите потребности.

Необходимият приход за храна да вземем за пример е 456 лева за едно работещо лице, което съставлява 37,4% от общия приход. Нарастването е с близо 10 на 100 по отношение на предходното тримесечие. Ускорен растеж на цените през последното тримесечие се регистрира при хлебните произведения, брашното, млякото и млечните артикули, животинските и растителните масла. Цените на услугите в заведенията за публично хранене също се усилват, изключително при тези за бързо хранене.

От синдиката регистрират и динамичността на цените при главните нехранителни артикули и услуги, разноските за поддържане на жилището и ремонт, електрическата енергия, газта и другите горива, за превоз и опазване на здравето.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР